Sluiten

Paaldansen voor kinderen: Jelke (9) zwiert er op los

Artikel

Publicatiedatum 24 september 2015

‘Help, mijn dochter wil paaldansen!’ Met die oproep op Facebook van moeder Diana begon het paaldansavontuur van dochter Jelke Dijkstra (9). Niet alle meisjes bedenken zomaar dat ze op zo’n bijzondere sport willen. We gingen op bezoek bij Jelke en mochten meekijken tijdens een training. Waarom is ze gaan paaldansen en hoe ziet zo’n training er uit?

Het is zondagochtend als we in alle stilte een woonwijk inrijden. ‘Bestemming bereikt’, zegt het navigatiesysteem. We parkeren de auto en controleren nog eens goed het adres. Dit lijkt ons een bijzondere combinatie: de wijk met alleen maar lage senioren/aanleunwoningen en dan paaldansen voor kinderen. Toch lijkt de meneer op leeftijd het heel normaal te vinden als wij voor zijn deur staan. Hij laat ons binnen en we mogen doorlopen naar boven.

Boven staan we ineens in de gezellige dansruimte van instructrice Rianne. Bij gebrek aan ruimte thuis en de hoge kosten van het huren van een zaal, traint zij haar pupillen bij haar vader boven op zolder. Wat een slim idee!

Jelke is er ook al en we vragen haar waarom ze wilde paaldansen. En eigenlijk is het een antwoord heel eenvoudig. Het is er één dat we wel vaker horen bij dit soort bijzondere sportkeuzes: ‘Ik zag op Z@ppsport een meisje dat aan paaldansen deed en toen wilde ik dat ook zó graag.’ Vandaar de oproep van haar moeder op Facebook. Daar reageerde Rianne meteen op: ‘Ik doe een opleiding voor paaldansinstructrice en ik had al een meisje dat ik af en toe les gaf. Jelkes moeder en ik kennen elkaar van school, dus een eerste afspraak was snel gemaakt.’

Paaldansen in de sportschool

Rianne beoefent zelf ook fanatiek de sport bij Chalans in Utrecht, in een sporthal met wel vijf palen in een zaal. ‘Echt hartstikke leuk, daar gaan we met de meiden ook binnenkort een keer naar toe.’ In het hele land zijn wel meer van dit soort sportscholen waar je kan leren paaldansen. ‘Het wordt ook wel pole fitness of polefun for kids genoemd. De sport is dan ook echt aan het groeien’, vertelt Rianne.

Jelke doet verder ook nog aan judo en is nu sinds een jaar aan paaldansen. Ze vindt het helemaal te gek. Ze traint bij Rianne eens in de veertien dagen een uur op de zondagochtend.

We vragen haar waarom paaldansen nou zo leuk is. ‘Ik vind het vooral zo leuk als ik op een oefening heel erg heb geoefend en dat het dan opeens lukt.’ Ze vindt paaldansen zó leuk dat ze het liefst een paal thuis zou hebben, maar volgens haar moeder is daar echt geen plaats voor in huis.

Wie wel een paal thuis hebben staan om veel te kunnen oefenen zijn de meiden Yvette en Dewi. Ook zij zijn vanochtend naar de oefenzolder gekomen voor de les. De muziek gaat aan en met z’n drieën beginnen de meiden onder leiding van Rianne aan de warming-up. Die is superbelangrijk leren we al snel, want met stijve spieren lukt geen enkele oefening.

Oefeningen

Na de warming-up noemt Rianne een oefening als de fireman en hup, daar hangen de meiden om de beurt in de paal om die oefening te doen. Waar de fireman nog redelijk eenvoudig lijkt, duizelt het ons al snel als termen als swan, flashdance, eyeopener en helikopter voorbijkomen. Armen en benen zijn om de paal geslingerd en we vragen ons werkelijk af hoe de meiden kunnen onthouden bij welke oefening welk been boven of onder moet of met welke hand ze moeten overpakken. Knap!

Als ze dan ook nog op kop in de paal hangen en de oefeningen achter elkaar gedaan moeten worden, zijn wij de weg kwijt en verbazen we ons over de lenigheid, maar vooral ook de kracht die de meiden voor deze sport nodig hebben.

Zelf vinden de meiden het heel normaal en er wordt heel wat af gegiecheld. Vooral als de nieuwste oefening, de superman, geoefend moet worden. En dan zien we hoe het aanleren van een oefening gaat: gewoon op de grond! Maar na goed oefenen en wat ondersteunen en bijsturen van armen en benen door de juf, hangen de meiden als ware superwomen in de paal. Wauw! Weer een nieuwe oefening erbij geleerd.

Het ‘speelkwartier’ breekt aan en Rianne zwaait met een inbussleuteltje. De meiden joelen, want ze weten precies wat er komen gaat: de paal gaat ‘los’. Waar alle oefeningen tijdens de les met een vaste paal gedaan werden, draait de paal nu rond en mogen de meiden even lekker hun gang gaan. Zelf nog even de leukste oefeningen doen of gewoon lekker zwieren.

Wij hebben genoten van deze bijzondere sport en wensen de meiden en Rianne nog ontzettend veel sportplezier toe!

Meer bijzondere sporten

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.