Sluiten

Overgewicht: taboe of ingeburgerd?

Blog

Publicatiedatum 3 november 2013

Overgewicht bij kinderen komt steeds meer voor. Zo vaak zelfs dat je de vraag kunt stellen: is overgewicht taboe, of ingeburgerd?

Vroeger waren er veel minder kinderen met overgewicht. Als je te zwaar was, dan viel je buiten de boot, werd je gepest en had je niet veel vriendjes. Nu worden dikke kinderen minder door hun overgewicht geïsoleerd. Ze zitten op sportclubs, worden voor verjaardagspartijtjes uitgenodigd en spelen mee in de pauze. Het lijkt erop dat overgewicht zó vaak voorkomt, dat het ingeburgerd raakt.

Toch merk ik dat het een taboe is om erover te praten. Over kinderen die te zwaar zijn, wordt doorgaans achter de rug om gefluisterd. Zelden wordt het rechtstreeks besproken. De kinderen in mijn praktijk hebben het er zelf liever ook niet over. Als ze bij een vriendje gaan spelen, vinden ze het vervelend om aan te geven dat ze geen koek of chips eten omdat ze proberen af te vallen. En de deelnemers van ons groepsprogramma voor kinderen met overgewicht, vertellen hun klasgenoten liever dat ze naar een sportclub gaan dan naar ons.

Onzeker

De kinderen vinden het niet alleen moeilijk om erover te praten met hun vriendjes, maar ook met mij. Ze schamen zich voor hun overgewicht, hebben een negatief lichaamsbeeld en zijn vaak onzeker. Je ziet ze letterlijk in elkaar duiken als ik erover begin. Overgewicht mag dan ingeburgerd raken, maar kinderen met overgewicht hebben het van binnen nog steeds moeilijk met hun uiterlijk en willen daar niet over praten.

Wat kinderen helpt, is als ze weten dat ze niet de enige zijn. Dat het heel vaak voorkomt en dat ze heel goed geholpen kunnen worden om op gezond gewicht te komen. Het is als ouder ook belangrijk dat je je kind laat weten dat het je om zijn gezondheid gaat, niet om het uiterlijk. Laat weten dat jouw kind mooi is ongeacht zijn gewicht en dat je jouw kind onvoorwaardelijk zal steunen. Je zult merken dat dat voor jouw kind een opluchting is om te horen en dat je kind dan open staat om er wat aan te gaan doen.

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.

Richard Otjens

Beste Lysbeth, zeer interessant artikel. Graag kom ik met je in contact. Zie ook mijn artikelen over sporten en overgewicht. Groet, Richard Otjens