Sluiten

Ouders en sport: 6 tips om de ultieme sportouder te worden

Tips

Publicatiedatum 4 maart 2015

Als wetenschapper houd ik graag de vakliteratuur bij. Zo zag ik onlangs een position paper (de wetenschappelijke versie van een opiniestuk) langskomen over ouderschap in de sport. Dit paper is geschreven door Chris Harwood, een vooraanstaande Britse sportpsycholoog die praktijk en wetenschap met elkaar verbindt.

Op basis van ervaring en kennis van de literatuur komt Harwood tot 6 kritieke punten die een ouder tot een goede sportouder maken. Deze 6 punten staan hieronder puntsgewijs genoemd en ik zal deze kort proberen toe te lichten.

1. Selecteer de sportmogelijkheden die bij jouw kind passen en bied de benodigde support

Hier begint het natuurlijk mee. Het kind de juiste mogelijkheden bieden om te bewegen of sporten en activiteiten zoeken die bij hem of haar passen. Daarbij wordt het in Nederland heel normaal gevonden en zelfs gestimuleerd om een basisschoolleerling aan 3 of meer verschillende activiteiten deel te laten nemen, waarbij het feitelijk niet uitmaakt of dat op gebied van sport, cultuur, natuur of wat dan ook is. Daarbij aangemerkt dat ik persoonlijk vind dat bewegen hier altijd bij hoort en dat het doen van 2 verschillende sporten bepaald geen kwaad kan.

2. Ken en begrijp de juiste ouderschapsstijl en pas deze toe

Een stukje kennis. Goed gedrag begint met bewustwording van dat gedrag en de effecten ervan. Hoe gedraag je je als ouder thuis, langs de lijn en onderweg naar of van een training of wedstrijd? Bespreek je wat er gaat gebeuren of wat er op het veld is gebeurd, of doe je dit juist niet? Of hangt dat af van het resultaat? Dat laatste zorgt potentieel voor pijnlijke stiltes en het kind het gevoel dat het zijn ouders teleurgesteld heeft: dat wil je in ieder geval voorkomen!

3. Manage de emotionele kant van wedstrijden

Sommige mensen vinden het fijn om luidkeels aangemoedigd te worden, anderen willen liever hun eigen gang gaan. Wat vindt jouw kind prettig? Dat hoeft zeker niet hetzelfde te zijn als wat jij zelf prettig vindt of vond.
Tegelijkertijd gaat het over omgaan met de bijna onvermijdelijke druk van een wedstrijd. Hoe gaat je kind hiermee om? Moet je hem of haar juist prikkelen, of maakt hij/zij zichzelf al (te) druk? Wat is belangrijk, winnen of zelf goed presteren?

4. Bouw relaties op met anderen uit de omgeving van je kind

Als ouder ben je misschien wel de meest belangrijke persoon buiten de atleet zelf. Samen met de trainer/coach, mede-atleten en eventuele andere betrokkenen zorg je ervoor dat het kind het leuk heeft en zichzelf kan ontwikkelen. Een gezond contact met deze andere betrokkenen is van groot belang. Denk alleen al aan een scenario waarin jij als ouder heel andere verwachtingen of doelen doorgeeft dan de trainer, dan weet het kind niet meer waar hij aan toe is.

5. Maak jezelf bekend met de organisatorische- en ontwikkelingseisen die samengaan met sport

Wat is er nodig om je kind aan sport te laten doen? Trainingen en wedstrijden komen niet uit de lucht vallen en hebben vaak mensen nodig. Als je zelf vaak langs de lijn staat, is er dan een mogelijkheid zelf de handen uit de mouwen te steken?

Wat hier echter ook bedoeld wordt, is een traject richting hoger niveau. Als een talentvolle sporter zich wil ontwikkelen, moet hij vaker op hoger niveau kunnen trainen. Vaak komen eerst regiotrainingen, dus wordt er regelmatiger en vaak verder weg gesport.. Het zijn meestal de ouders die een stapje harder moeten lopen om dit mogelijk te maken.

6. Pas je betrokkenheid aan, aan de leeftijd van je kind en het (sport)stadium waarin het verkeert


Het klinkt als een open deur dat je een kind van 6 niet hetzelfde benadert als een kind van 12. Maar wanneer pas je iets aan? Is dit een bewust proces? Heb je het hierover met je kind? Vooral dat laatste is cruciaal. Als je kind begint te morren, ben je eigenlijk al veel te laat: zoiets doen de meesten niet bij de eerste keer dat ze zich ergens aan storen.

Lees meer

Bron

Het gehele artikel van Chris Harwood over ouders en sport kan je hier lezen.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.