Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Sluiten

Opleidingen voor buurtsportcoach in beeld

Artikel

In Nederland zijn meer dan 4000 buurtsportcoaches actief. Zij zorgen ervoor dat meer mensen sporten en bewegen in hun eigen buurt. Buurtsportcoach is een nieuwe, jonge beroepsgroep. Een beroepsopleiding en diploma ‘Buurtsportcoach’ bestaan nog niet. Om als buurtsportcoach te kunnen werken aan (persoonlijke) ontwikkeling en professionalisering bestaan er opleidingen, trainingen en workshops en zelfs een Buurtsportcoach app.

Buurtsportcoach: een jong beroep

Het beroep van Buurtsportcoach bestaat nog maar een paar jaar. Meestal heeft de buurtsportcoach een mbo- of een hbo-opleiding gevolgd. De één heeft vooral uitvoerende taken, de ander vervult een meer coördinerende rol. Een specifieke beroepsopleiding en diploma ‘Buurtsportcoach’ bestaan nog niet. Kenniscentrum Sport werkt samen met de Vereniging Sport en Gemeenten aan een kwaliteitsimpuls voor de buurtsportcoach.

Het EVC-traject

Lees ook: In dit artikel lees je meer over het EVC-traject.

Een van de manieren om te werken aan kwaliteit en professionalisering is een EVC-traject. EVC staat voor Erkenning van Verworven Competenties. Een buurtsportcoach kan via een EVC-traject laten zien wat hij waard is. Een werkgever krijgt inzicht in de aanwezige kennis en ervaring van zijn medewerkers. Met een EVC-certificaat in de hand kan de buurtsportcoach de volgende stap zetten en het branchecertificaat aanvragen.

De video: wat is een EVC-traject. Drie buurtsportcoaches vertellen
waarom ze aan dit evc-traject hebben meegedaan. 

 

Opleidingen

Er zijn veel opleidingen, trainingen en workshops die interessant zijn voor buurtsportcoaches. Bekijk hier de lijst met opleidingen. En op lokaal en regionaal niveau organiseren gemeenten, sportservice organisaties en provinciale sportraden regelmatig bijeenkomsten voor buurtsportcoaches. Tijdens Lerende Netwerken, de Kennisdag en de Buurtsportcoachdag staat onderlinge uitwisseling centraal. Eentje bijwonen? Kijk dan in de agenda voor een bijeenkomst bij jou in de buurt.

Wil je een lokale of regionale bijeenkomst voor buurtsportcoaches organiseren? Wij denken graag mee over de invulling of opzet, en leveren desgewenst een bijdrage!

Contactpersonen: 

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.