Sluiten

Ook karakter is belangrijk bij talentherkenning

Artikel

Publicatiedatum 5 januari 2015

Elk kind dat tot de schouders van zijn klasgenootjes rijkt (zoals ook ik ‘vroeger’) begrijpt: ik word geen basketbalspeler. Ook talentenscouts kijken veelal naar lengte, kracht, hoe flexibel je bent, hoe ver je kan springen, hoe je lichaam is gebouwd. Maar is dat voldoende? Want een jongen die de zich uren kan vermaken aan de rekstok, maar bij de haren naar de sportles moet worden getrokken: wordt dat nu onze nieuwe Epke Zonderland?

Misschien is het tijd voor een nieuwe aanpak. Een methode die bij beroeps- en studiekeuze al jaren wordt gebruikt, maar waar de sportwereld zich bij talentherkenning nog niet aan lijkt wagen, is de KernTalenten-methodiek. Deze nieuwe methode kijkt niet alleen naar de fysieke, maar ook naar de mentale kwaliteiten van topsporters.

Volgens deze nieuwe visie kunnen we veel leren van de spelkeuzes en voorkeuren die we maken en hebben als kinderen, deze zouden namelijk veel zeggen over onze karaktereigenschappen. Dat de topsport bepaalde eigenschappen vereist, lijkt aannemelijk: die 10.000 uur trainen komt je nu eenmaal niet aanwaaien.

Eigenschappen

Stel dat blijkt dat bijna alle Olympische zwemmers een aantal eigenschappen gemeen hebben. Zo viel ons tijdens de interviews met Inge, Ranomi en Joost bijvoorbeeld op dat ze allemaal gedreven waren en grote doorzetters. Als dit een benodigde kwaliteit blijkt te zijn, kunnen mogelijke talentjes hier in de toekomst ook op worden getest en geselecteerd.

Natuurlijk blijven fysieke kenmerken een belangrijke rol spelen bij het ontdekken van talent, maar de mentale kant lijkt een waardevolle aanvulling op de huidige methoden. Niet alleen bij het ontdekken, maar ook bij het ontwikkelen van talent. Want terwijl je lengte vaststaat, kan je aan je vaardigheden wel werken.

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.