Sluiten

Ontwikkelingsfases van jouw kind

Artikel

Publicatiedatum 20 mei 2016

Er is veel gezegd en geschreven over bepaalde ontwikkelingsfases van jouw kind. Over welke fases zij doorlopen en hoe jij daar als ouder mee om moet gaan. De informatie is nogal gefragmenteerd verspreid over het web. Het doel van dit artikel is jou als ouder te informeren over deze fases en welke rol jij als ouder kunt aannemen.

Fase 1: Baby

Belangrijk: motorische ontwikkeling

In deze fase is het veel belangrijker om te kijken naar hoe een kind zich motorisch ontwikkelt, dan wanneer een kind zijn volgen mijlpaal bereikt. Een kind moet zich vrijelijk en op eigen initiatief kunnen ontwikkelen.

Gebruik daarom geen wipstoeltjes, babybouncers, of andere forcerende hulpmiddelen meer. Leg in plaats daarvan de kinderen zoveel mogelijk op hun rug, een basishouding van waaruit een kind eerst zijn handjes en voetjes kan ontdekken en later gemakkelijk tot omrollen kan komen.

Veel ouders zijn geneigd om een kind al op zijn billen te zetten, voordat het kind deze beweging vanuit natuurlijke ontwikkeling geleerd heeft. Ouders kunnen bijvoorbeeld ook geneigd zijn om hun kind aan de hand te leren lopen.

Fase 2: Peuter

Belangrijk: peutersport

Nu je kind anderhalf jaar is, is het al tot van alles in staat en gaat de ontwikkeling opeens hard. Het is het perfecte moment om je kindje in te schrijven voor peutersport, zodat het daar alle energie kwijt kan en zich verder kan ontwikkelen.

Alternerend de trap aflopen (links, rechts, links, rechts) zal al snel geen probleem meer zijn. Je kind ontwikkelt steeds meer sprongkracht en springt straks zo’n 20 à 30 centimeter ver. Je kind leert de bal met twee handen vangen, maar blijft deze hierbij voorlopig nog wel tegen het lichaam aan drukken. Ook leert het overhands te gooien.

Door het sporten zal je kind genoeg balans ontwikkelen om op één been te staan en kan het dus ook leren hinkelen. Het vindt het bovendien enorm leuk om evenwichtsoefeningen te doen. Koprollen zijn ook favoriet en zal je kind binnen het jaar zelfstandig kunnen doen.

Fase 3: Kleuter

Belangrijk: sociaal emotionele ontwikkeling

Op deze leeftijd begint een kind zich bewust te worden dat hij misschien meer of minder kan dan leeftijdsgenootjes. Communicatie is belangrijk in het spelen met anderen; kinderen die hier goed in zijn spelen vaak langer met andere kinderen dan kinderen die hier minder goed in zijn.

Ze spelen nog vaak naast elkaar in plaats van met elkaar. Driftbuien en agressie komen soms voor, nieuwe sociale regels proberen kinderen graag uit. Je kind is gevoelig voor complimentjes, gebruik dit in het voordeel je kind én in het voordeel van jezelf je!

De grove motoriek is nu goed ontwikkeld. Hinkelen, met een bal overgooien, steppen, fietsen, springen en draaien zijn vaardigheden die kinderen op deze leeftijd veel oefenen. De fijne motoriek is nu zo ver dat je kind allerlei vormen tekent en soms zelfs al letters kan schrijven, meestal met dezelfde hand.

Fase 4: Schoolkind

Belangrijk: zelfstandigheid

Vanaf een jaar of 9 kan je kind zelfstandig een boodschap doen en begrijpt het de waarde van geld. Je kind weet hoe hij een plattegrond moet lezen. Hij gaat waarschijnlijk inmiddels zelfstandig naar school of naar de sportvereniging. Zo rond acht jaar kan je kind langdurig bewegen, bovenhands werpen met voorkeurshand, rollen, duikelen, balanceren en sprinten.

Een inmiddels goed ontwikkelde spiersterkte, coördinatie en stabiliteit maakt dat je kind voldoende vaardigheden heeft om te kunnen bewegen. Rond het elfde jaar beheerst je kind in principe zijn motoriek volledig.

Het uithoudingsvermogen is dusdanig vergroot dat er echt gesport kan worden. Je zult zien dat je kind steeds meer verschillende sporten goed onder de knie krijgt. Ook is je kind klaar om een teamsport te gaan doen, er is voldoende teamgeest ontwikkeld.

Fase 5: Puber

Belangrijk: veranderingen

Jonge kinderen kijken op tegen hun ouders. Pubers gaan zich steeds meer richten op jongeren van hun eigen leeftijd en geslacht. Je puber past zich aan hen aan, draagt dezelfde kleding en luistert naar dezelfde muziek. Ze delen interesses, vinden dezelfde dingen belangrijk en gedragen zich ongeveer hetzelfde.

Voor sommige jongeren wordt de vriendengroep waartoe ze behoren belangrijker dan hun eigen ouders. De band met vrienden en vriendinnen wordt hechter. Je kind wil bij een vriendenkring horen.

Voor sommige jongeren verloopt de sociale en emotionele ontwikkeling niet zo makkelijk. Ze kunnen het bijvoorbeeld moeilijk vinden om een houding aan te nemen, of heel emotioneel reageren en niet nadenken voor ze iets zeggen of doen.

Cijfers ontwikkelingsfases kind

In dit artikel is uitgegaan van gemiddelden, maar geen kind is gelijk. Voor meer specifiekere informatie over een van de besproken fases kan je terecht op onze motorische ontwikkeling pagina. Hier vind je alles over de ontwikkeling van jouw kind.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.