Sluiten

Ontwikkelen van talenten in sport

Artikel

Publicatiedatum 21 juli 2015

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind. Ook sportverenigingen willen het beste voor je kind. Er komt specialistische kennis en een onderbouwde visie kijken bij talentontwikkeling voor kinderen. Een veelgebruikt en bewezen model voor het ontwikkelen van talenten is de prestatiepiramide. Kort gezegd gaat het om het creëren van een stevige basis van motorische vaardigheden, voordat talent specifiek ontwikkeld wordt.

In de praktijk kom ik het vaak tegen: spelers staan al voor hun 8ste jaar op een vaste plek in het team en die wordt dan aangenomen als passend. Maar wie heeft die plek ooit bepaald? Wat was de aanleiding om de speler op die plek te zetten? Een belangrijk onderdeel in het sportbeleid is het heroverwegen van een individuele positie, helemaal gezien de eenzijdige belasting van een jarenlange vaste plek.

Negatieve ontwikkelingen in de sport

Verder is het wegvallen van vakleerkrachten in het basisonderwijs van negatieve invloed op de ontwikkeling van een brede basis van motorische vaardigheden. De gymdocenten zijn spil in het web voor kennisontwikkeling, structurele motorische uitdaging en belangrijk voor twee extra beweegmomenten per week.

Een andere negatieve trend is dat het buitenspeelgedrag van kinderen afneemt en daarmee ook de algehele ontwikkeling van motorische vaardigheden. Dit legt een extra zwaartepunt op de lessen van gymdocenten, namelijk om meer te bereiken in minder tijd.

Een vereniging die actief aan de slag wil met het ontwikkelen van talenten, zou er voor moeten zorgen dat de fysieke basisontwikkeling van jeugd goed verzorgd is. Ik zet me in om het belang van deze boodschap breed over te brengen. Het is namelijk van essentieel belang voor een gezonde ontwikkeling van de mens in het algemeen en van specifiek talent in het bijzonder.

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.