Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Sluiten

Omgevingsscan laat zien of je bedrijfspand uitnodigt tot een gezonde leefstijl

Tools en instrumenten

Geplaatst op 9 december 2015

Hoe stimuleer je werknemers om meer te bewegen en gezond te eten? De omgevingsscan van het Kenniscentrum sport kan daarbij helpen. Deze scan is geschikt als eerste stap naar gezondheidsbeleid omdat het een snel inkijkje geeft in hoe een bedrijf ervoor staat. Het meet bijvoorbeeld sociale kenmerken van een bedrijf: mogen mensen bijvoorbeeld lunchwandelen of van hun werkplek af? Daarnaast wordt er gekeken naar beleidskenmerken; in hoeverre heeft het managementteam aandacht voor gezondheid?

Eenvoudige aanpassingen

Bijna de helft van de volwassen Nederlanders heeft overgewicht. Tegelijkertijd lukt het lang niet iedereen om dagelijks voldoende te bewegen, en zitten Nederlanders met gemiddeld 7,4 uur te veel. Om gezondheidsredenen is het belangrijk deze zittijd terug te dringen. Werknemers brengen een groot deel van de tijd op kantoor of werkplek door. Met een aantal eenvoudige aanpassingen kan een bedrijf werknemers stimuleren om meer te bewegen. De Omgevingsscan kan helpen bij het in kaart brengen van de verbeterpunten. Denk daarbij aan posters bij de lift waarin traplopen wordt gepromoot of het labelen van gezond voedsel in de kantine. Simpele, maar structurele aanpassingen met grote resultaten. Een onderzoek genaamd ‘Foodsteps’ heeft aangetoond dat simpele omgevingsveranderingen aan het kantoorgebouw en restaurant bewegen stimuleren en zelfs cholesterolwaarden kunnen verbeteren.

Inventariseren van kenmerken en faciliteiten

Met de omgevingsscan is het mogelijk om de kenmerken en faciliteiten van het bedrijfspand te inventariseren die bewegen en gezonde voeding kunnen bevorderen. De scan brengt ook een aantal sociale kenmerken en beleidskenmerken van de organisatie in kaart die te maken hebben met bewegen en voeding.

Checklists

De omgevingscan is gebaseerd op een aantal bestaande buitenlandse checklists:

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.