Sluiten

Oefenprogramma’s verminderen voorste kruisbandletsels

Artikel

Geplaatst op 3 oktober 2012

Geplaatst op 3 oktober 2012

Om voorste kruisbandletsels bij teamsporters te verminderen, raden Stojanovic en Ostojic een preventief oefenprogramma aan. Dit programma moet volgens de Servische inspanningsfysiologen bestaan uit kracht-, wendbaarheid-, balans- en plyometrische oefeningen.

Jaarlijks vinden er in Nederland 6.000 operaties aan de voorste kruisband plaats. Het zijn vooral sporters met problemen aan de voorste kruisband, al zijn exacte gegevens niet bekend. Vrouwen lopen vier tot zes keer vaker voorste kruisbandletsels op dan mannen. Van de letsels ontstaat zeventig procent zonder dat er sprake is van contact met een andere speler. Basketbal, voetbal en handbal zijn sporten waarbij letsel aan de voorste kruisband het vaakst voorkomt. Om het aantal van deze blessures te verminderen zijn verschillende trainingsprogramma’s ontwikkeld. Stojanovic en Ostojic hebben een literatuurstudie uitgevoerd naar de effecten van de trainingsprogramma’s. Welk oefenprogramma helpt het best om voorste kruisbandletsels te verminderen?

Negen studies zijn geselecteerd, waarbij in zeven studies alleen vrouwen deelnamen, in één studie alleen mannen en in één studie vrouwen en mannen. In totaal namen 13.884 semiprofessionele en professionele voetballers, basketballers, handballers en volleyballers deel. Daarvan kregen 5.713 een oefenprogramma en maakten 8.171 sporters deel uit van de controlegroep. De trainingsprogramma’s varieerden in duur van vijftien tot maximaal negentig minuten per sessie. Er werd gemiddeld twee tot drie keer per week getraind gedurende zes weken tot een heel seizoen. De trainingsprogramma’s van vijf studies bevatten verschillende trainingsonderdelen, zoals stretching, balans-, kracht-, plyometrische- en wendbaarheidsoefeningen. In drie studies werden alleen balans- en in één studie alleen plyometrische oefeningen uitgevoerd.

Twee studies toonden geen positief effect aan van een oefenprogramma.
In vier studies zijn positieve effecten aangetoond van de trainingsprogramma’s. Daarvan bestonden er twee uit balansoefeningen en twee uit verschillende trainingsonderdelen. In drie studies (bestaande uit verschillende trainingsonderdelen) zijn volgens de auteurs aanwijzingen voor positieve effecten gevonden. Doordat voorste kruisbandletsels relatief weinig voorkomen werd echter geen statistische significantie aangetoond.
Volgens Stojanovic en Ostojic rapporteerden de auteurs van de hierboven genoemde zeven studies een afname van voorste kruisbandletsels van 41 tot 88 procent. Door het relatief lage aantal voorste kruisbandletsels vertekenen deze percentages wel enigszins. Doordat de effectieve programma’s verschillende oefeningen bevatten, is het onduidelijk welke oefeningen het belangrijkst zijn voor het verminderen van voorste kruisbandletsels. Het lijkt er volgens Stojanovic en Ostojic op dat een programma bestaande uit een combinatie van oefeningen (plyometrische, wendbaarheids-, kracht- en balansoefeningen) het meest effectief is. De achterliggende gedachte hierbij is een toename van de spierkracht en een betere coördinatie tussen spieren. Hierdoor is de knie stabieler. Tevens geven de auteurs aan dat een juiste techniek belangrijk is bij het uitvoeren van de oefeningen. Door een betere techniek is minder correctie nodig en vermindert de kans op een blessure.

Op basis van de literatuurstudie van Stojanovic en Ostojic is het voor vrouwelijke teamsporters aan te raden een oefenprogramma bestaande uit verschillende oefeningen op te nemen in de trainingen. Positieve effecten zijn al gevonden door in het voorseizoen drie keer per week vijftien minuten te trainen gedurende vijf tot zeven weken. In het seizoen werden de trainingseffecten onderhouden door één keer per week de oefeningen te blijven uitvoeren.

Auteur: S. (Susan) Vrijkotte

Stojanovic MD, Ostojic SM (2012) Preventing ACL injuries in team-sport athletes: A systematic review of training interventions. Res. Sports Med., 20: 223-238
Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.