Sluiten

Niet tegen je verlies kunnen, is dat erg?

Artikel

Publicatiedatum 14 januari 2016

Tegen je verlies kunnen is niet voor iedereen weggelegd. Dat geldt niet alleen voor kinderen hoor, ook genoeg volwassenen kunnen niet tegen hun verlies. Ik moet bekennen dat ik ook best een slechte verliezer ben. Alleen vind ik niet dat dit een slechte eigenschap hoeft te zijn. Het niet tegen je verlies kunnen moet alleen niet doorslaan in woedeaanvallen en huilbuien.

Leren verliezen

Het leven draait niet alleen maar om winnen. Probeer dat een fanatiek kind uiteindelijk maar eens duidelijk te maken met bijvoorbeeld een spelletje ‘Mens erger je niet’.

Uiteindelijk komt het vaker voor dat je niet wint dan dat je wel wint in het leven. Daar moet je als kind mee leren omgaan. Makkelijker gezegd, dan gedaan. De verleiding kan groot zijn om je kind te laten winnen, maar dat lost uiteindelijk niets op.

Sociale bezigheid

Speel eens een spel met je kind waarbij niemand in zijn eentje wint of verliest maar elkaar nodig hebt om iets te bereiken. Dit kan bijvoorbeeld een spel zijn waarbij je moet samenwerken in een team of met alle deelnemers een zo goed mogelijke prestatie moet leveren. Lukt het om een goede prestatie te behalen, dan win je samen! Lukt het niet, dan verlies je ook samen.

Het is natuurlijk geen permanente oplossing, maar zo begrijpt je kind misschien wel eerder dat een spelletje meer is dan winnen of verliezen. Het is voornamelijk een sociale bezigheid.

En zoals mijn moeder altijd tegen mij heeft gezegd na een voetbalwedstrijd: ‘Meer dan je uiterste best kun je niet doen. En mocht dat dan resulteren in een nederlaag, dan heb je in ieder geval wel altijd alles gegeven.’ Zolang ze maar niet tegen mij zei dat voetbal maar een spelletje is.

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.