Sluiten

Neem de trap, blijf vitaal

Artikel

Publicatiedatum 26 april 2016

Het AD publiceerde onlangs het artikel ‘50? denk vast eens na over een traplift’. Hoezo een traplift voor deze doelgroep? Als je op een veilige manier kunt traplopen en redelijk mobiel bent, is het beter de traplift nog even te mijden. De trap kan namelijk veel betekenen voor je fitheid, zoals niet-traplopen leidt tot aftakeling.

Iedereen spant zich in en overwint de zwaartekracht bij traplopen. Sommige mensen ervaren bij een rustige stijgsnelheid, traplopen al als een intensieve beweging. Je hartslag gaat omhoog, je ademhaling versnelt en je gaat hijgen. Traplopen maakt namelijk aanspraak op je balans en coördinatievermogen: het positioneren van je voeten en op het juiste moment je arm verplaatsen op de armleuning. Je zoekt de balans en kracht om voor een moment op een been te staan. Maar wat als traplopen moeizamer gaat dan anders?

Fysieke beperkingen

Minder of niet meer de trap nemen, betekent dat je minder actief bent. Je gebruikt je spieren steeds minder en maakt minder aanspraak op je conditie. Dat heeft gevolgen voor bepaalde dagelijkse handelingen. Denk maar eens hoe je uit de stoel opstaat, naar het toilet gaat of boodschappen doet. Door minder gebruik te maken van o.a. je spieren, bemoeilijkt dat steeds meer deze handelingen. De tegeltjes-wijsheid “Rust Roest” zal zich bewijzen als je niet meer traploopt. Zie hoe Katja Schuurman (40) als 100-jarige de fysieke beperkingen van de oude dag ervaart in het populair-wetenschappelijke tv-programma Katja’s Bodyscan.

Voordelen van traplopen

Traplopen levert ons lichamelijk en geestelijk veel op. Een greep uit de voordelen van het vaker en/ of blijven traplopen naarmate we ouder worden:

 • behoud van conditie; vaker de trap nemen vergroot uw conditie;
 • behoud van spierkracht: vaker de trap nemen vergroot uw spierkracht;
 • soepelere gewrichten;
 • goed voor hart en longen;
 • behoud van coördinatie.

De afbeelding hieronder brengt in beeld hoeveel inspanning bepaalde (huishoudelijke) activiteiten kosten. Het beeld laat zien dat je met huishoudelijke klussen ook kunt werken aan je fitheid. Met onkruid wieden verbruik je bijvoorbeeld net zoveel energie als met wandelen in een rustig tempo. Bron: Nationaal Kompas

Pictogrammen en bijbehorende MET-waardes - voordelen traplopen
(Foto: Kenniscentrum Sport)

Traplopen onderdeel van dagelijkse training

Onderzoek van Dr. Paul de Vreede toont aan dat het bij de problemen met dagelijkse handelingen als traplopen, boodschappen doen, schoonmaken, opstaan en zitten gaan, niet alleen gaat om spierkracht, maar juist om het samenspel van waarnemen, hersenfuncties en spierbewegingen. Hierdoor kun je huishoudelijke klussen dus inzetten als ‘training’. Want schoonmaken en stofzuigen zijn eigenlijk een sportieve inspanning. Actief blijven in het huishouden draagt bij aan fit en vitaal ouder worden.

Valrisico

Uit de Senior-Stap-Studie blijkt dat de mate van beweeglijkheid het risico op vallen bepaald. Kort gezegd, je loopsnelheid heeft invloed op je valrisico. Minder stevig op de benen staan, moeizamer opstaan uit de stoel en minder zeker bij het lopen zorgt dat de kans op vallen vergroot wordt. Zoals we eerder al aangaven, traplopen verloopt niet bij iedereen vlekkeloos. Een hapering in het systeem kan een disbalans geven, een schrikreactie oproepen en zelfs ook nog – in het ergste geval – een val veroorzaken. Des te meer reden om te blijven traplopen.

Valongevallen bij 65-plussers:

 • 40.000 ziekenhuisopnamen
 • 80.000 SEH-behandelingen
 • 46% heeft een heupfractuur
 • 21% een hersenfactuur
 • ⅓ van de ongevallen vindt plaats in en om huis
 • 22% is gestruikeld (gelijkvloers)
 • 1 op de 6 is van een hoogte gevallen (stoel/trap)

Bron: CBS, 2013

Kortom: Houd de regie in eigen hand

Velen van ons willen graag fit en vitaal ouder worden. Liefst in eigen huis en in een bekende omgeving en zonder al te veel hulp van derden. Daarbij wil je dan ook die dingen doen die je graag al deed. Houd de regie in eigen hand door zelf zoveel mogelijk te blijven doen, actief te blijven, in beweging te zijn op welk vlak dan ook. En op je eigen manier, jouw eigen niveau en dat wat je graag doet en waar je plezier aan beleeft. Dus..

 • Houd traplopen zo lang mogelijk in ere! Neem de trap zoveel mogelijk (indien nodig met traptrede-verlagers).
 • Doe zoveel mogelijk zelf in uw huishouden.
 • Beweeg! In de vorm van wandelen, beweegactiviteiten tot sportievere inspanningen.
 • En doe vooral dat wat je leuk vindt.

Meer over mobiliteit en valrisico

Bronnen

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.