Sluiten

MQ Scan meet motorische ontwikkeling kinderen

Blog

Geplaatst op 1 februari 2016

Scholen testen kinderen op allerlei zaken. Prima natuurlijk. Het is ook belangrijk hoe de taal- en rekenvaardigheden zijn. En of een kind voldoende algemene kennis heeft. Maar één van de belangrijkste vaardigheden, de motorische ontwikkeling, wordt niet getoetst. Er was ook geen goed instrument om dit te toetsen. Met de introductie van de MQ Scan is dat instrument er nu wel.

Breedtesport & marketingbureau 2Basics lanceerde eind januari 2016 deze nieuwe test om de motorische ontwikkeling van kinderen op basisscholen te kunnen meten.

De MQ Scan is een behendigheidsparcours waarin op veelzijdige wijze de coördinatie, in tijd wordt gemeten. De test is zo simpel dat elke leraar lichamelijke opvoeding, groepsleerkracht of combinatiefunctionaris een hele groep kan testen binnen één lesuur.

Achteruitgang motorische ontwikkeling

Al langer is er aandacht voor de motorische ontwikkeling van kinderen. Ik sprak bijvoorbeeld onderzoeker Joris Hoeboer hierover, die stelde dat de motorische ontwikkeling van kinderen al decennia lang achteruit holt. Een zorgwekkende ontwikkeling. Kinderen die goede motorische vaardigheden hebben, hebben een grotere kans om later ook een actief leven te leiden. En dat zorgt weer voor minder kans op overgewicht en allerlei ziektes.

Is mijn kind motorisch vaardig?

Met hulp van de MQ Scan kan nu op jonge leeftijd al worden vastgesteld of een kind motorisch vaardig is. De test wordt idealiter uitgevoerd bij kinderen in groep 3 en wordt herhaald in groep 5 en 7. Aan de hand van de testresultaten kunnen scholen beslissen om de lesstof van de gymles aan te passen of om extra aandacht te besteden aan lichamelijke opvoeding op school.

In onderstaand filmpje kun je zien hoe het testen in z’n werk gaat.

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.