Sluiten

Motorische ontwikkeling van een peuter van 3 jaar

Artikel

Publicatiedatum 13 april 2015

Nu je kind drie jaar is, is het al tot van alles in staat en gaat de ontwikkeling opeens hard. Het is het perfecte moment om je kindje in te schrijven voor peutersport, zodat het daar alle energie kwijt kan en zich verder kan ontwikkelen.

Wat kan mijn kind?

Lopen en springen

Je kind kan zich met twee voeten tegelijk afzetten en vindt het waarschijnlijk leuk om zo van traptreden en stoepjes af te springen. Ook gaat traplopen ‘als een volwassene’ steeds beter. Links, dan rechts, dan weer links, in plaats van telkens dezelfde voet eerst. De trap aflopen gaat beter dan trap op.

Gooien en vangen

Overgooien is vanaf deze leeftijd een stuk leuker: de hand-oog coördinatie heeft zich in zoverre ontwikkeld dat je kind een grote bal of een ballon kan vangen en terug gooien in de juiste richting. Misschien kan het zelfs de bal(lon) een paar keer hoog houden.

Evenwichtsgevoel

Ook de balans van je kindje heeft zich inmiddels verder ontwikkeld: op de tenen lopen gaat nu zonder vallen en ook op een gymbank (of stoep of hekje) kan je kind goed het evenwicht bewaren. Fietsen op een echte fiets is nog wel wat veel gevraagd, maar met een driewieler kan jouw kleine nu prima overweg en ook op een loopfiets kan het inmiddels redelijk vaart maken.

Wat gaat mijn kind leren?

Lopen en springen

Alternerend de trap aflopen (links, rechts, links, rechts) zal al snel geen probleem meer zijn. Ook trap op gaat op deze manier steeds beter, maar hierbij heeft je kindje nog wel wat hulp nodig.

Je kind ontwikkelt steeds meer sprongkracht en springt straks zo’n 20 à 30 centimeter ver. Ook leert het over een touw van ongeveer 5 centimeter hoog heen te springen (maar laat het draaien van het touw nog even achterwege!).

Gooien en vangen

Je kind leert de bal met twee handen vangen, maar blijft deze hierbij voorlopig nog wel tegen het lichaam aan drukken. Ook leert het overhands te gooien.

Evenwichtsgevoel

Het komende jaar zal je kind genoeg balans ontwikkelen om op één been te staan en kan het dus ook leren hinkelen. Het vindt het bovendien enorm leuk om evenwichtsoefeningen te doen. Koprollen zijn ook favoriet en zal je kind binnen het jaar zelfstandig kunnen doen.

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.