Sluiten

Motorcross: een bijzondere sportkeuze

Blog

Publicatiedatum 19 november 2014

Stoere Rico (15) zit thuis aan de keukentafel op ons te wachten. Maar voordat we aan ons interview beginnen, wil hij ons eerst graag zijn trots laten zien: een grote, geel-zwarte crossmotor. Als de Suzuki 125 cc op een soort standaard staat, lijkt hij extra groot.

We vragen ons af hoe een jongen van 15 zo’n enorm ding kan besturen, maar dat blijkt geen enkel probleem. Terwijl zijn zusje haar pony even goed vast moet houden, start Rico met luid geronk de motor en rijdt hem behendig naar een weiland achter het huis. Daar geeft hij een mooie demonstratie van zijn kunnen en van de power van zijn motor.

Terug aan de keukentafel vertelt Rico over zijn sport: ‘Voor mijn vierde verjaardag kreeg ik van mijn ouders mijn eerste motor.’ Ongelovig vragen we ons af of hij toen al wel kon fietsen, maar het gevoel voor evenwicht had hij blijkbaar al vroeg. Kort na zijn derde verjaardag leerde hij van zijn grote neven hoe hij zonder zijwieltjes moest fietsen.

‘Die eerste motor was een PW 50 cc. Daarmee hoef je nog niet te schakelen, alleen maar gas te geven en te remmen. In de voortuin oefende ik. Ik reed van mijn vader aan de ene kant, naar mijn moeder die mij aan de andere kant dan weer opving’, vertelt Rico lachend.

Trainen

Zijn eerste wedstrijd reed hij toen hij vijf jaar was. Thuis oefende hij eindeloos zijn rondjes om het geitenhok op een modderige ondergrond. Dit gaf hem tijdens de wedstrijden wel een voorsprong, omdat hij gewend was aan ruig terrein. Ook blijkt Rico over een flitsende start te bezitten. Vader Joep laat ons allemaal filmpjes zien waarin Rico eigenlijk altijd meteen in de kopgroep zit na de start. Een grote doos vol met bekers van zijn overwinningen staat dan ook op zolder. Want winnen doet hij vaak.

Toch is het niet altijd gemakkelijk om goed te trainen. ‘Voor de dichtstbijzijnde crossbaan moeten we naar Texel, Joure of Lelystad’, legt Rico uit. ‘We hebben hier in de regio wel een motorcrossvereniging, de Niedorper Motorclub (NMC). Die heeft wel geprobeerd om hier in de buurt een crossbaan aan te mogen leggen. Gemeenten zijn er echter huiverig voor, omdat omwonenden bang zijn voor geluidsoverlast.’ ‘Onterecht’, vinden de ouders van Rico, ‘er zijn hier zoveel uitgestrekte stukken grond waar niemand er last van zou hebben. Maar tot nu toe heeft het lobbyen nog geen resultaat gehad.’

Des te knapper is het dat Rico al jarenlang zo goed aan de weg timmert. Hij is ondertussen al toe aan zijn zevende motor! Dat betekent dat hij bijna ieder wedstrijdseizoen met een andere, grotere motor aan de start verscheen. Dat klinkt alsof de ouders van een motorcrosser toch ook wel erg betrokken moeten zijn. ‘Dat is ook zeker zo’, bevestigt vader Joep. ‘Ik heb zelf vroeger ook altijd gecrossed en vind het ontzettend leuk om nu met Rico naar races te gaan.’

Moeder Monique voegt daaraan toe: ‘Toen Rico kleiner was gingen we altijd met het hele gezin. We zijn ook een paar keer naar Delfzijl geweest. Daar wordt één keer per jaar een heuse motorcrossweek georganiseerd. Dan stonden we met de caravan op het middenterrein van de crossbaan met een heleboel andere caravans, tenten en campers. Een superleuke en bijzondere sfeer was daar altijd. En Rico kon de hele week om ons heen crossen.’

Is motorcross voor kinderen een gevaarlijke sport?

Tot slot vragen we ons af of motorcross voor kinderen niet een heel gevaarlijke sport is. Als het aan Rico ligt niet: hij heeft nog nooit iets gebroken. ‘Ik heb hooguit eens een spiertje verrekt en een paar blauwe plekken gehad. Ik heb tijdens een race wel eens een naar ongeluk zien gebeuren, maar gebeurt er in iedere sport niet wat?’ Ja, natuurlijk, daar heeft hij gelijk in.

Blijft wel overeind dat het een stoere sport is, waarbij je als toeschouwer soms je vingers in je oren moet houden voor het geluid en je ogen maar even moet sluiten vanwege de spanning bij de start!

Meer bijzondere sporten

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.