Sluiten

Motivatie en burnout bij topsporters

Artikel

Geplaatst op 28 november 2011

Geplaatst op 28 november 2011

Topatleten trainen veel om hun gestelde doelen te bereiken. Sommige atleten krijgen te maken met een burnout. Ze zijn fysiek en emotioneel uitgeput, de sportprestaties nemen af en de voldoening is minder.

Bij een burn-out wordt alleen gelet op psychologische factoren en wordt de fysiologie met betrekking tot overtraining buiten beschouwing gelaten. Resultaten van verschillende psychologische studies laten zien dat motivatie samenhangt met het wel of niet krijgen van een burn-out. Lonsdale en Hodge hebben onderzocht wat de relatie is tussen de motivatie van een atleet en hoe vaak een burn-out voorkomt.

Topatleten uit Nieuw-Zeeland (junioren en senioren op nationaal en provinciaal niveau) werden uitgenodigd om deel te nemen aan een online onderzoek dat bestond uit 2 metingen. Tussen de metingen zat 4 maanden. Een meting bestond uit het invullen van 2 vragenlijsten; 1 over motivatie en 1 over burn-out. De atleten moesten aan het begin van hun seizoen zijn om mee te mogen doen. Een burn-out komt namelijk vaak voor tijdens het seizoen en niet aan het begin. De vragenlijsten zijn door 119 atleten (68 vrouwen en 51 mannen van gemiddeld 25 jaar met een range van 14 tot 53 jaar) op beide meetmomenten ingevuld. Er waren 62 atleten die alleen de eerste meting hebben meegedaan. Atleten kwamen uit 17 verschillende takken van sport (zowel teamsport als individueel).

Er werden geen verschillen gevonden in de scores van de atleten die de vragenlijsten alleen de eerste keer hebben ingevuld en de atleten die aan beide metingen hebben meegedaan. Ook werden er geen verschillen tussen de leeftijden, het competitieniveau, de ervaring en het sporttype gevonden. Volgens de auteurs ligt het aan het soort motivatie of er een verband is met het een burn-out. Atleten met een externe motivatie sporten omdat ze zo voldoen aan verwachtingen, beloningen krijgen of bij slecht presteren juist straf. Dit kan de atleet zichzelf opleggen of door anderen worden opgelegd. Intern gemotiveerde atleten sporten omdat ze het leuk vinden. Een lage score op interne motivatie, en dus een hoge score op externe motivatie, van atleten voorspelt een verhoogde kans op een burn-out. De resultaten van Lonsdale en Lodge laten zien dat het belangrijk is om te weten of een atleet intern of extern gemotiveerd is. Zo kan door begeleiding de juiste motivatie gestimuleerd worden en het risico op een burn-out worden verminderd.

De resultaten van deze studie zijn gebaseerd op slechts 2 meetpunten en bij verschillende soorten sporters. Ondanks dat er geen verschil is gevonden in de beginscores van de atleten die de vragen 1 of 2 keer hebben beantwoord, is onbekend of de groep die geen tweede keer heeft meegedaan een burn-out heeft opgelopen. Het oplopen van een burn-out zou er namelijk toe kunnen leiden dat de atleten niet meer gemotiveerd waren om deel te nemen aan het onderzoek. Tot slot is alleen op basis van de scores op de vragenlijst bepaald of iemand een burn-out heeft. Er heeft geen controle plaatsgevonden of dit in werkelijkheid ook zo was door de deelnemers bijvoorbeeld te zien en te spreken.

S. (Susan) Vrijkotte

Lonsdale C, Hodge K (2011) Temporal ordering of motivational quality and athlete burnout in elite sport. Med. Sci. Sports Exerc., 43: 913-921.
Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.