Sluiten

Moet je kind een fietshelm op?

Artikel

Publicatiedatum 22 oktober 2014

Buitenlanders vinden het nog wel eens onverantwoordelijk, maar wij lijken voet bij stuk te houden: fietshelmen, die zijn hartstikke overbodig. Ook kleine fietsers racen vaak de buurt door zonder extra bescherming. Zouden we dat moeten heroverwegen?

Een fietshelm is in Nederland dus duidelijk niet verplicht. We leren liever goed en veilig fietsen dan dat we een helm dragen voor extra bescherming. En voor volwassenen is dat wel terecht: helmen bieden maar bescherming voor klappen tot 25 kilometer per uur. Dit betekent dus dat een helm geen bescherming biedt bij een aanrijding met een auto of scooter, de reden dat je als volwassen fietser over het algemeen valt.

Kinderen vallen meestal uit zichzelf, uit onstabiliteit, zeker wanneer de zijwieltjes net van het fietsje zijn gehaald. In zo’n geval kan een fietshelm wél erg nuttig zijn. Een botsing met een vast object (de grond, een boom, een muur) gebeurt over het algemeen namelijk met een veel lagere snelheid. Een fietshelm absorbeert dan een deel van de klap en zorgt er bovendien natuurlijk voor dat het hoofdje van je kind niet direct de grond raakt.

Heel jonge kinderen die achterop de fiets zitten, hebben ook baat bij het dragen van een helm, maar verzeker jezelf er wel van dat de nek sterk genoeg is om het extra gewicht te dragen. Ook voor kinderen die graag skeeleren kan een helm een goed idee zijn.

Tips bij het kopen van een fietshelm

Mamaplaats geeft een aantal richtlijnen die belangrijk zijn bij de aanschaf van een helm voor de kleine. Allereerst moet deze aan de Europese norm voldoen (EN 1078 of EN 1080). Ook is het belangrijk dat de helm de slapen en het voor- en achterhoofd voldoende beschermt en moet de helm natuurlijk goed passen. Door de omtrek van het hoofd van je kind te meten, ongeveer 2,5 centimeter boven de wenkbrauwen, kan je de maat van de helm bepalen. Natuurlijk mag de helm het zicht en gehoor van je kind niet beperken.

Draagt jouw kind een helm op de fiets?

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.