Sluiten

Minder bewegen in de vakantie? Eigenlijk valt dat reuze mee!

Blog

Publicatiedatum 29 augustus 2014

De sportclubs hebben pauze, de gymschoenen liggen eenzaam in de kast en de bank roept: ‘Kom lekker liggen, je hebt hard gewerkt. Nu even niet jagen, haasten en leren!’. De vakantie is aangebroken en verveling en luiheid liggen op de loer. Maar tot mijn verbazing werd er toch heel wat bewogen door de kinderen.

Ik kijk na een heerlijk dagje zwembad en strand naar mijn dochter en ontdek dat haar gezichtje wat smaller is geworden. Überhaupt oogt ze wat slanker en langer. Zou ze zo gegroeid zijn? Ik laat mijn ogen over de zwembroeken, bikini’s, bodyboards, voetbal en ander speelgoed glijden en besef me dat het komt omdat ze zoveel meer heeft bewogen de afgelopen dagen.

Liever moe dan lui

De eerste week van de vakantie was er inderdaad eentje van luiheid en verveling. De vriendjes en vriendinnetjes uit de buurt vertrokken de eerste vakantie dag, waardoor Merijn en Mettelise compleet op elkaar aangewezen waren. En buitenspelen scheen niet leuk te zijn zonder de rest van de buurt. Puur uit verveling besloten ze elkaar dwars te zitten en af en toe fysiek geweld te gebruiken. Ik was juist blij dat de buren op hun vakantieadres zaten, hoorden ze het gegil en geruzie tenminste ook niet.

Tijd voor actie dus. Na één luie dag hebben Mettelise en ik het wel gehad. Merijn niet, die kan dagen ‘lekker’ op de bank hangen. Naar de speeltuin, speelhal en het bos. Lekker uitrazen. Het was een perfect plan, elke dag klauteren, rennen of iets anders leuks en ik zag een opening om in een boek te beginnen. De eerste twee weken waren een succes: ze bewogen al meer dan de weken daarvoor.

Op de vakantieplek aangekomen werd de zwemkleding direct uit de koffer getrokken en stonden ze binnen drie minuten klaar voor vertrek. Naar het zwembad. De dagen die volgden verliepen eigenlijk hetzelfde: uitslapen, ontbijten, strand, lunch, zwembad om de dag af te sluiten met een wandeling over het strand. En echt stilzitten was er niet bij. De rust werd gepakt tijdens het bouwen van de mooiste kunstwerken in het zand. En zelfs hier werd goed bewogen: er werd water uit de zee gehaald om het zand nat en stevig te maken.

Vakantie: een tijd van bewegen

Voor de vakantie zag ik de bui al hangen: twee luie, verveelde kinderen die weinig aan bewegen toe kwamen. Heerlijk hoe je kinderen je telkens weer kunnen verbazen. Natuurlijk moest ik er eentje af en toe een duwtje in de rug geven (soms een flinke schop onder de kont), maar zodra ze in hun spel zaten leken ze helemaal op hun eigen planeet te leven.

Terug in Nederland zijn alle buurtkinderen weer veilig terug van hun super coole vakantie en wordt er weer volop buiten gespeeld. Ik zie mijn hardloopschoenen staan en weet dat het eigenlijk tijd is voor een rondje. Zo’n vakantie zorgt toch altijd voor minder beweging. Bij mama dan.

Lees meer

Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.