Sluiten

Met de juiste mindset presteer je meer

Blog

Publicatiedatum 20 augustus 2015

Heb jij een fixed mindset of een growth mindset? En jouw kinderen? Kindercoach Roosmarijn legt uit waarom de een je kan helpen, terwijl de ander je juist belemmert.

Naar mijn idee hangt best veel van je ontwikkelingspotentieel, je succes maar ook je levensgeluk, af van je persoonlijke gedachtenpatronen en voorkeuren; je zogenaamde mindset. Want heb jij als, mens/ouder/kind, een positieve gedachtenwijze (je bent vaak het zonnetje in huis) of zie je het vaker wat somberder in (donderwolken pakken zich vaak samen boven jouw hoofd)? Is het glas halfvol of half leeg? Geloof jij in jezelf en in je omgeving? Denk jij dat je je intelligentie kunt vergroten en dat jij datgene kunt leren, wat iemand anders al kan?

Allemaal vragen die je duidelijk kunnen maken hoe het werkt in jouw hoofd. En van daaruit kun je keuzes maken; ga ik voor groei of kies ik voor de veilige, en vaak bekende, weg?

Welke mindset heb je?

In een kindercoach-traject onderzoek ik vaak samen met de kinderen hun gedachten: heb jij nu geregeld helpende (groene gedachten) of vaker niet-helpende gedachten (rode gedachten)? En wat heeft dat dan voor invloed op jouw gevoelens en gedrag? Wat is fijn en helpend? Dat is vaak heel verhelderend voor kinderen. Een belangrijke stap in hun bewustwordingsproces.

Maar wat is dat eigenlijk: mindset?

De theorie over mindset is gebaseerd op dertig jaar onderzoek van de Amerikaanse psychologie professor Carol Dweck. Zij doet onderzoek naar de relatie tussen persoonlijke motivatie en prestatie. Zij heeft het over het verschil tussen een fixed mindset en een growth mindset. Mindset gaat over de overtuiging(en) die je hebt over jezelf met betrekking tot je eigen mogelijkheden en talenten.

Mindset van sporters

In haar boek ‘Mindset, de weg naar een succesvol leven’ heeft Dweck het ook uitgebreid over de mindset van bijvoorbeeld beroemde sporters, belangrijke grote trainers en andere grootheden. En wat de invloed van hun persoonlijke mindset op hun leven en hun groeimogelijkheden was.

Wereldberoemde sporters zoals Michael Jordan leren van hun fouten. De sporters met een op groei gerichte mindset vinden dat teleurstellingen motiverend werken. Hierdoor gaan ze nog harder oefenen om te groeien in hun ontwikkelingen. Mensen met een fixed mindset raken verlamd door tegenslagen; dit helpt ze niet om zichzelf veder te bekwamen. Sommigen raakten zelf die in de put erdoor.

Angst om te falen

Mensen met een vaste mindset vermijden uitdagingen en willen graag alleen datgene doen, waarvan ze zeker weten dat ze er goed in zijn. Als iets moeilijk voor ze is, worden ze angstig en onzeker. Fouten maken willen ze eigenlijk niet en een uitdaging niet aangaan omdat je zou kunnen falen ligt dan vaak erg voor de hand. Faalangst volgt dan snel.

Hierin herken ik persoonlijk veel van mijzelf van vroeger, want wat heb ik een aantal kansen en uitdagingen laten schieten uit angst om te falen. Totdat ik ineens bedacht dat ik op mijn 50e of 60e liever spijt wil hebben van dingen die minder succesvol hadden uitgepakt, dan van dingen die ik helemaal niet had ervaren. En dan dus denken en voelen: ‘had ik maar..’.

En wat ben ik nu dankbaar dat ik bijvoorbeeld de uitdaging om weer te gaan studeren aan ben gegaan! Want nu mag ik kinderen (en anderen) de beweging laten maken naar groei en bewustwording. En daarnaast blijf ik bij mijzelf steeds onderzoeken of mijn glas halfvol is of half leeg…

Ik heb namelijk van nature niet op alle gebieden, een groei mindset. Gevoed door emoties, kan een mindset zich namelijk toch snel de ‘vaste’ kant op ontwikkelen.

Zelf groeien

‘Mensen met een groei mindset gaan ervan uit dat intelligentie niet vaststaat en dat je je verder kunt ontwikkelen door te blijven leren. Deze mensen willen graag leren en vinden het niet erg als ze iets nog niet weten.

Met een groei mindset ga je er vanuit dat aanleg niet zo belangrijk is. Het gaat erom dat je altijd kunt groeien. Het is het groeien dat telt, niet de aanleg. Oefenen en fouten maken is juist de weg naar groei: jezelf blijven ontwikkelen door te doen (proberen) en te ervaren.

Een groei mindset wil niet zeggen dat je alles kunt, zolang je het maar hard genoeg wil. Natuurlijk begint ook niet iedereen vanuit dezelfde startpositie. Sommige mensen beheersen bepaalde vaardigheden sneller dan anderen, of ze maken grotere stappen. Ook spelen andere factoren mee. Zo zullen bijvoorbeeld fysieke gesteldheid, financiële middelen en mogelijkheden in de omgeving een rol spelen in hoe gemakkelijk of hoever je kan groeien.

Het gaat er niet om hoever je komt of wat je bereikt, maar dat je vertrouwt in je eigen groeimogelijkheden. En als iets niet meteen lukt (of gaat zoals je had verwacht), dan is dat jammer, maar niet meteen een deuk in je eigenwaarde. Je hebt het namelijk wel geprobeerd en je hebt je ingezet. Dat telt meer mee dan de prestatie of het wegblijven daarvan.’ (bron: Marieke Groenewold).

Roosmarijn geeft samen met haar collega Marieke Groenewold, die talentbegeleider is, een groepstraining mindset. Deze training is voor iedereen waardevol om te doen, en is vooral ook fijn voor kinderen die last hebben van faalangst, motivatieproblemen, en/of onderpresteren. Als je hier interesse hebt, kun je een kijkje nemen op Roosmarijn’s website.

Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.