Sluiten

Mentale vermoeidheid zorgt voor slechtere duurprestatie

Artikel

Geplaatst op 4 december 2014

Geplaatst op 4 december 2014

Een mentaal (ofwel cognitief) vermoeiende computertaak van 90 minuten heeft een negatief effect op de hardloopprestatie. Australische en Duitse onderzoekers tonen aan dat een hardloopprestatie op een 3000 m met 13 seconden verslechtert na het uitvoeren van de computertaak.

Mentale vermoeidheid

Mentale ofwel cognitieve vermoeidheid is gedefinieerd als een subjectieve staat waarin cognitieve prestaties zijn verminderd met daarbij bijvoorbeeld ook veranderingen in humeur en gevoel van slaperigheid. Uit eerder onderzoek is gebleken dat mentale en lichamelijke activatie via gemeenschappelijke neurale netwerken verlopen. Hierdoor zou het kunnen dat mentale vermoeidheid de sportprestatie beïnvloedt. Om het effect van mentale vermoeidheid op de sportprestatie te bepalen, hebben MacMahon en collega’s hardlopers onderzocht die mentaal vermoeid zijn gemaakt met behulp van een computertaak.

3000 m prestatie

In deze studie hebben recreatieve hardlopers (18 mannen en 2 vrouwen) afwisselend een mentale vermoeidheidstaak gedaan (AX-CPT) of documentaire gekeken (controle) voorafgaand aan een 3000 m hardlooptest. Beide condities duurden 90 minuten, waarin de proefpersonen gedurende de mentale taak continu letters te zien kregen. Op basis van vooraf bepaalde criteria klikten ze bij iedere letter op “juist” (rechter hand) of “onjuist” (linker hand). Op een 200 m indoorbaan is de 3000 m hardlooptest uitgevoerd. Deze is gemiddeld sneller gelopen in de controlesituatie (11:59 min) dan na de mentale taak (12:12 min). Hartfrequentie, mate van ervaren uitputting (RPE) en melkzuur verschilden niet tussen beide situaties.

Conclusie

Uit dit onderzoek blijkt dat een vermoeiende mentale (in dit geval cognitieve) taak een negatief effect kan hebben op de prestatie. Mentale vermoeidheid is na de test niet concreet gemeten, maar het is wel zeer waarschijnlijk dat de gebruikte computertaak zeer vermoeiend is. Het lijkt aan te bevelen om voorafgaand aan een wedstrijd geen vermoeiend denkwerk te doen, zoals bijvoorbeeld huiswerk maken.

MacMahon C, Schücker L, Hagemann N, Strauss B (2014) Cognitive fatigue effects on physical performance during running. J. Sport Exerc. Psy., 36: 375-381.
Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.