Sluiten

Menstruatiecyclus beïnvloedt de prestatie in warme en vochtige omgevingen

Artikel

Geplaatst op 3 januari 2013

Geplaatst op 3 januari 2013

Tijdens de luteale fase van de menstruatiecyclus zorgt de verandering in de thermoregulatie voor een afname van de prestatie in warme en vochtige omgevingen. Dit concludeert Janse de Jonge samen met haar collega’s.

De menstruatiecyclus is te verdelen in een folliculaire fase en een luteale fase. De temperatuur tijdens de luteale fase (de fase van de eisprong tot de menstruatie) is gemiddeld 0,3 tot 0,5°C hoger dan tijdens de folliculaire fase (de fase van de menstruatie tot de eisprong). De menstruatiecyclus is dus van invloed op de thermoregulatie bij vrouwen. Janse de Jonge en haar collega’s hebben onderzocht of inspanning in een warme en vochtige omgeving ervoor zorgt dat vrouwen in de luteale fase minder goed presteren.

Twaalf op recreatief niveau sportende vrouwen (40 ml/kg.min VO2max) zijn 4 keer in wisselende volgorde getest. Twee tests vonden plaats in 20°C en 45% luchtvochtigheid en 2 tests vonden plaats in 32°C en 60% luchtvochtigheid. De vrouwen zijn zowel in de folliculaire als in de luteale fase in een warme en een neutrale omgeving getest. De test bestond uit 60 minuten fietsen op 60% van de maximale zuurstofopname, gevolgd door een test tot uitputting. De gegevens van 8 vrouwen zijn in beide fasen geanalyseerd. Vier vrouwen vielen af omdat gegevens niet compleet waren voor 1 of beide fasen van de menstruatiecyclus.

In de neutrale omgeving zijn geen verschillen gevonden in de tijd tot uitputting tijdens de twee fasen van de menstruatiecyclus. Wel was de kerntemperatuur gemiddeld 0,2°C hoger in de luteale fase. Dit verschil in kerntemperatuur bleef bestaan tijdens de test. In de warme omgeving konden de vrouwen langer fietsen tijdens de folliculaire fase dan tijdens de luteale fase. Het verschil was gemiddeld 5,7% (66,7 minuten in de folliculaire fase en 63,6 minuten in de luteale fase). Wederom was de kerntemperatuur 0,2°C hoger in de luteale fase voor aanvang van de test. Naast deze hogere kerntemperatuur bij de start, liep de temperatuur tijdens de inspanning ook sneller op. Tijdens de eerste 45 minuten steeg de temperatuur bijna 0,2°C meer (19% snellere stijging) bij de vrouwen in de luteale fase vergeleken met de vrouwen in de folliculaire fase. De kerntemperatuur bij uitputting liet geen significante verschillen zien (gemiddeld 38,4°C tijdens de folliculaire fase en 38,6°C tijdens de luteale fase).

Volgens de auteurs zouden vrouwelijke atleten bij wedstrijden in warme en vochtige omgevingen rekening moeten houden met hun menstruatiecyclus. Een atlete kan zich tijdens een wedstrijd in een warme, vochtige omgeving het beste in de folliculaire fase bevinden. Wedstrijddagen staan echter vast en zijn niet te verplaatsen. Deze aanbeveling is daarnaast gebaseerd op gegevens van niet-topsporters. De getraindheid van deze vrouwen ligt ver onder topniveau, maar helaas is er tot op heden geen onderzoek gedaan bij vrouwelijke topsporters. Het is dan ook de vraag of goedgetrainde vrouwen vergelijkbare temperatuurschommelingen laten zien. Daar komt bij dat de test tot uitputting geen goede test is, omdat deze sterk afhankelijk is van de motivatie. Ook de kerntemperatuur aan het einde van de tests is niet erg hoog. Topsporters bereiken hogere kerntemperaturen. Het blijft onduidelijk wat de effecten van de menstruatiecyclus bij die hogere temperaturen op de prestatie zijn. De aanbeveling lijkt dus te snel getrokken. De bevindingen van deze studie laten wel zien dat vrouwen afhankelijk van de fase in hun menstruatiecyclus anders op warmte reageren en dat dit van invloed kan zijn op de prestatie. Een belangrijke vraag naar aanleiding van dit onderzoek is het effect van de anticonceptiepil op deze temperatuurschommelingen. Helaas is daar op dit moment nog niets over bekend. Ook is nog onbekend wat de thermoregulatie is bij vrouwen met een verstoorde menstruatiecyclus (zoals het uitblijven van de menstruatie).

Auteur: S. (Susan) Vrijkotte

Janse de Jonge XAK, Thompson MW, Chuter VH, Silk LN, Thom JM (2012) Exercise performance over the menstural cycle in temperate and hot, humid conditions. Med. Sci. Sports Exerc., 44: 2190-2198
Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.