Alles over sport logo

Meer bewegen? Ga wielrennen!

Wielrennen is populair in Nederland. Niet zo verwonderlijk, want vrijwel iedereen kan fietsen.

Als je op Wikipedia ‘wegwielrennen’ intikt, krijg je de volgende informatie: ‘In het wegwielrennen vinden wedstrijden plaats op de (openbare) weg. Wedstrijden worden zowel in meerdaagse als eendaagse wedstrijden verreden.’ Volgens hetzelfde Wikipedia werd de eerste wielerwedstrijd verreden op 31 mei 1868. Natuurlijk wordt wielrennen ook recreatief beoefend. Naast de professionele tak, worden ook veel toertochten verreden. In ons land alleen al zijn er 2500 MTB- en wegtochten per jaar. Dat zijn gemiddeld bijna 7 toertochten per dag! In 2013 schatte de NTFU het aantal Nederlanders die minimaal 12 keer per jaar op een fiets zaten op 1.422.000. (NTFU, 2013).

Alle soorten en maten

Wielrennen is een teamsport, maar tegelijkertijd ook een individuele sport. Een aantal geselecteerden voor bijvoorbeeld het WK weet vooraf al dat ze kansloos zijn, omdat ze moeten knechten voor hun kopman. Er zijn wedstrijden in alle soorten en maten, met elke renner die zijn specialisatie heeft. Je hebt biljartvlakke parcoursen, daarnaast heb je ritten die over enorme cols leiden. In het iets lagere gebergte trekken ritten over heuvelparcoursen. Ook heb je ritten die over de befaamde ‘kinderkopjes’, ofwel kasseien gaan. Tot slot heb je tijdritten, waar je in je eentje een zo snel mogelijke tijd neer moet zetten. Wedstrijden zijn er dus in alle soorten en maten, sommige tijdritten hebben een lengte van slechts 2 kilometer. Daartegenover moet er in de langste klassieker 293 kilometer worden afgelegd. De langste etappe in de Tour de France ooit verreden, had een lengte van 482 kilometer!

Waaierrijden

Elk parcours heeft dus haar eigen specialisten. De waaier is een raar fenomeen in de wielersport, maar het zorgt voor een prachtig schouwspel. Even een korte uitleg: wanneer de wind schuin van voren komt en een team op kop rijdt, gaat men schuin achter elkaar rijden om uit de wind te zitten. Aangezien de wegen niet breed genoeg zijn voor 200 renners schuin achter elkaar, komen er een heleboel vol in de wind te zitten. Wanneer er een team besluit om hard door te trekken, vallen er op vlakke parcoursen dus gaten tussen bepaalde wielrenners. Dit zorgt voor groepjesvorming. De waaier is zo ongeveer uitgevonden in de Lage Landen. Met name Nederlandse en Belgische ploegen staan bekend om ‘het op de kant te zetten’ (wielerjargon voor de waaier).

Wielersport

Naast het wegwielrennen zijn er nog een aantal andere disciplines. Want wielrennen is meer dan alleen zo snel mogelijk over fietspaden heen rijden.

  • BMX

    Op een kort, dynamisch en heuvelachtig parcours met een crossfietsje een race afleggen tegen een paar tegenstanders. Dit is een vorm van extreme sports en vindt haar oorsprong in de motorsport.

  • Baanwielrennen

    Zoals de discipline zichzelf al duidelijk maakt, wordt er op een ovale piste van 250 meter gereden. Er zijn veel verschillende onderdelen, waaronder de sprint, de keirin en het omnium. Iedereen heeft ook weer zijn eigen specialiteit. Leuk om te weten: op baanfietsen zitten geen remmen en versnellingen!

  • Veldrijden

    Bij het veldrijden zit je op een ogenschijnlijk normale racefiets. De banden verschillen weldegelijk met die van de wegfiets, een dikker profiel zorgt voor meer grip. Het veldrijden vindt plaats in bosrijke gebieden, zolang het maar off-road is.

  • Mountainbiken

    Hierin onderscheiden we ook meerdere disciplines. Het afleggen van een parcours, ofwel marathon, met uitdagende hindernissen en ook off-road. En het downhil,l ofwel four-cross, wat ook weer erg ‘extreme’ is en mooie beelden oplevert vanuit het zicht van de mountainbiker.

  • Aangepast wielrennen

    Dit omvat alle vormen van wielrennen waarbij mensen te maken hebben met een fysieke beperking. De bekendste vormen van deze sport zijn handbiken en tandemfietsen.

  • Kunstwielrennen

    Een nog relatief onbekende tak van de wielersport, maar wel erg speciaal. Er is erg veel behendigheid voor nodig om bepaalde trucjes op de fietsen te doen en er is slechts één vereniging in Nederland waar je kunt kunstwielrennen.

Lees meer


Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
Sportaanbieders
Wielersport
public
starten met sporten en bewegen