Sluiten

Meer bewegen? Ga volleyballen!

Artikel

Publicatiedatum 8 augustus 2016

Ben jij sociaal, een echte teamplayer en altijd eerlijk in het veld? Dan ben je een typische volleyballer! Het Mulier Instituut onderzocht vijf jaar geleden dat mensen die kameraadschap en gedrevenheid hoog in het vaandel hebben staan, goed bij deze sport passen.

Natuurlijk geldt dit voor meer sporten, maar intussen is volleybal wel de grootste zaalsport ter wereld. Nederland alleen al telt 1.100 volleybalverenigingen. Met ruim 600.000 volleyballende leden, die meester zijn in speltechnieken als blokken, smashen en bovenhands opslaan.

Wat is volleybal?

vrouwen zitten op de grond tijdens een paravolleywedstrijd
(Foto: Kenniscentrum Sport)

Zaalvolleybal: de grootste groep volleyballers in Nederland is lid van een zaalvolleybal vereniging. 120.000 daarvan spelen het spel ook in wedstrijdverband.

Beachvolleybal: beachvolleybal is hot! Door de explosieve groei van deze sport, maar ook letterlijk. Want deze duo’s spelen vaak in de brandende zon in het mulle zand. Fysiek zwaar en mooi om te zien.

Paravolley: paravolleybal is bij uitstek geschikt voor mensen met een beperking aan één of beide benen. Het speelveld is kleiner en het net hangt lager. Bovendien moet elke speler die de bal speelt, altijd contact houden met de vloer met zijn zitvalk of romp.

Waar kun je terecht als je zelf wilt volleyballen?

Zaalvolleyballen kan in heel veel Nederlandse dorpen en steden. de volleybalbond ontwikkelt een verenigingszoeker die binnenkort online staat. Daarmee kun je een club vinden die bij je past. In de tussentijd kun je een volleybalclub zoeken op de website van het NOC*NSF.

Zoek je een plek om te beachvolleyballen? Hier staan alle beachvolleybal locaties in Nederland voor je op een rij. Je kunt hier terecht voor zowel competities als toernooien.

Blessurevrij volleyballen

Niet alle volleybalblessures zijn te voorkomen, maar wel veel. Als een speler fit, geconcentreerd en vaardig is, is de kans op ernstige blessures minder groot. De trainer is de aangewezen persoon om spelers de benodigde vaardigheden bij te brengen. Daarom heeft VeiligheidNL in samenwerking met de Nevobo en sportfysiotherapeuten een warming-up programma ontwikkeld, speciaal voor volleybal: VolleyVeilig. Met dit programma zorg je altijd voor een goede en gevarieerde warming-up. Uit onderzoek weten we dat je daarmee de kans op blessures een stuk kleiner maakt. Je kunt de trainingsschema’s ook onderweg en in de zaal bekijken, door de Warming-up app te downloaden en jouw schema’s offline op te slaan. Op de website van VeiligheidNL vind je meer tips voor blessurevrij volleyballen.

Lees ook:

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Nederlandse Volleybal Bond.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.