Sluiten

Meer bewegen? Ga shorttracken!

Artikel

Publicatiedatum 16 maart 2017

Internationaal is Nederland altijd toonaangevend geweest in de disciplines langebaan- en kortebaanschaatsen. Maar de laatste decennia is Nederland ook gaan meedoen aan shorttrack-schaatsen. Met succes: in 2014 won Sjinkie Knegt op de Olympische Spelen een bronzen medaille. Sindsdien doet Nederland het internationaal steeds beter. Want in 2018 won Sjinkie Knegt zilver op de 1500 meter, Yara van Kerkhof zilver op de 500 meter, Suzanne Schulting goud op de 1000 meter, en de vrouwen brons op 3000 meter aflossing!

In deze tak van de schaatssport wordt geschaatst op een 111,12 meter lang ovaal dat uitgezet wordt op een ijshockeybaan. In tegenstelling tot het langebaanschaatsen is de absolute tijd van een rijder niet van belang. Vier tot zes rijders starten tegelijk en de rijder die als eerste finisht is de winnaar. De afstanden die verreden worden zijn de 500, 1000 en 1500 meter.

Wist je dat?

In 2017 organiseerden we de wereldkampioenschappen in eigen land. Van 10 tot en met 12 maart vond het WK Shorttrack 2017 plaats in Ahoy Rotterdam. Het was een fantastische combinatie van topsport, spektakel en entertainment. Want dat is toch de kracht van shorttrack: tactiek, behendigheid en snelheid en versnellen – daar gaat het om.

Shorttrack staat bekend om spectaculaire inhaalacties, waarbij onder meer binnendoor en buitenom ingehaald wordt, vaak met de hand aan het ijs in de bochten. De afstanden zijn gemakkelijk te onthouden, maar het aantal rondes niet: in 500 meter zijn 4,5 rondes afgelegd, in 1000 meter 9 rondes, en in 1500 meter 13,5 rondes.

Waar kun je terecht als je zelf wilt shorttracken?

Hou jij ook van actie en wil je eens kijken of deze sport, waarin je een goede conditie combineert met techniek en behendigheid, iets voor jou is? Doe dan eens mee aan een clinic of kijk waar je bij jou in de buurt een vereniging vindt.

Kijk wel even goed naar de tips over uitrusting en veiligheid, want uiteraard vergt deze tak van sport een goede bescherming.

Kijk ook op: www.knsb.nl en www.schaatsen.nl.

Wel op de ijzers maar wil je niet shorttracken? Lees Meer bewegen? Ga schaatsen!

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.