Alles over sport logo

Meer bewegen? Ga schaatsen!

Het vorstseizoen begint meestal met de spannende vraag: waar wordt de eerste marathon op natuurijs gereden? En in de wintermaanden gaan onze helden Sven Kramer en Ireen Wüst weer het ijs op. Kunnen ze hun seizoen weer afsluiten met mooie winsten?

Daar krijg je toch zelf zin van om te beginnen met schaatsen?

Schaatsen is één van de meest populaire sporten in Nederland. Jong en oud schaatst voor plezier of om te winnen. Het is goed voor je uithoudingsvermogen, je bloeddruk, hart- en vaatstelsel en je bovenbeen-, buik- en rugspieren.

Van dierenbot tot klapschaats

Al voor het jaar nul gleden mensen met geslepen dierenbotten onder hun voeten op het ijs. In de 19de eeuw werden de eerste schaatswedstrijden georganiseerd en in 1882 werd de Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond (KNSB) opgericht. De sport werd steeds populairder. Inmiddels kennen we vele vormen: shorttrack, langebaan, kortebaan, marathon, kunstrijden, toerschaatsen, schoonrijden en inline-skaten.

Als peuter begin je op de dubbele ijzers. Heb je dat onder de knie, stap je over op kunststoffen easygliders of houten Friese doorlopers. Uiteindelijk worden het hoge noren (hoge snelheid, evenwichtgevoelig) of lage noren (stabieler, voor natuurijs). En dan zijn er nog speciale schaatsen: de kunstschaats, de hockeyschaats en de klapschaats voor wedstrijden. Er is wat meer te koop tegenwoordig. Erg populair is bijvoorbeeld de combinoor (een noor met ijshockeyschoen voor stabiliteit). En voor kinderen zijn er bijvoorbeeld verstelbare combinoren of ijshockeyschaatsen (in verschillende maten verstelbaar, dus een meegroeischaats). Veel kinderen beginnen tegenwoordig op combinoren of ijshockeyschaatsen in plaats van easygliders.

Lees meer over alle soorten schaatsen.

Wat heb je nodig om te beginnen met schaatsen?

  • Passende schaatsen waarin je normale sokken draagt.
  • Goede, niet knellende kleding voor bescherming tegen kou en vallen.
  • Een solide voorbereiding en een goede basisconditie. Bij veel schaatsclubs kun je je conditie verbeteren en meedoen aan een zomertraining waarin je fietst, skeelert, hardloopt en speciale schaatsoefeningen doet.

En dan ga je…

Toerschaatsen

Als er natuurijs ligt, maak je een prachtige tocht door het typische Nederlandse landschap. Je ijzers geslepen, rugzakje met proviand mee en genieten maar! In heel Nederland organiseren ijsclubs toertochten. Neem wel voorzorgsmaatregelen: ga niet alleen op pad en verzeker je ervan dat het ijs veilig is. Meer veiligheidstips.

Ik wil toerschaatsen.

Marathonschaatsen

Dit is al eeuwen populair. Wie kent de Elfstedentocht niet? Vanaf 1973 is marathonschaatsen een serieuze sport en wordt er gestreden om de Marathoncup. Elk jaar worden er in Nederland wedstrijden en tochten georganiseerd op kunstijsbanen en als het kan op natuurijs.

Ik wil marathonschaatsen.

Shorttrack

Dit ontstond in 1890 in Engeland uit het toen erg populaire rolschaatsen. Wedstrijden met spectaculaire inhaalacties, binnendoor en buitenom: het gaat om snelheid, techniek, conditie, behendigheid, acceleratievermogen en tactiek. De deelnemers schaatsen op een ijshockeybaan van 111,11 meter. De schaatsen hebben hogere schoenen en de ijzers zijn meegebogen voor meer grip en goede sturing.

Ik wil shorttracken.

Wist je dit over schaatsen…

  • ‘It giet oan’ is Fries voor ‘het gaat door’? Deze legendarische woorden sprak Henk Kroes toen hij in 1997 aankondigde dat de (15de) Elfstedentocht doorging. Sindsdien hoopt heel Nederland elk jaar dat it weer oan giet…
  • Bij schaatsen train je je uithoudingsvermogen, snelheid, kracht, lenigheid, techniek en coördinatie.

Nederlandse prestaties op de ijsbaan

Jaap Eden werd in 1893 de eerste Nederlandse mannelijke wereldkampioen en Stien Kaiser in 1965 de eerste vrouwelijke. De eerste 400-meter kunstijsbaan, de Jaap Edenbaan, opende in 1962. Nu heeft Nederland (half-) overdekte banen en openlucht kunst- en natuurijsbanen in bijna alle provincies.

Na 1950 ging Nederland steeds meer tot de wereldtop behoren. Wie kent Ard Schenk en Kees Verkerk, alias Ard en Keessie, niet? Maar ook Jochem Uytdehaage, Gianni Romme, Rintje Ritsma, Atje Keulen-Deelstra, Yvonne van Gennip, Marianne Timmer? En voor de jongere lezers: Sven Kramer, Ireen Wüst, Suzanne Schulting en Sjinkie Knegt?

Zelf schaatsen of meer weten?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Schaats Bond.


Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
Sportaanbieders
Schaatsen
public
starten met sporten en bewegen