Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Sluiten

Meer bewegen? Ga kanovaren!

Artikel

Met zo veel rivieren, grachten, plassen en meren biedt Nederland talloze mogelijkheden om te kanovaren. Voor een toertocht of een wedstrijd meld je je eerst bij een kanovereniging.

Kanovaren is een brede sport en bestaat uit veel disciplines, waarvan toervaren de bekendste is. In deze discipline worden veel tochten gevaren. Het leuke is dat je daarbij in je eigen tempo kanokennis en -ervaring kunt opbouwen.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om in verenigingsverband leuke tochten te maken. In Nederland zijn veel kano- en kajakverenigingen waar je de basiskennis van het toervaren kunt opdoen.

Basiskennis opdoen tijdens een opstapcursus

Veelal in het begin van het vaarseizoen organiseren de verenigingen opstapcursussen waar je basiskennis over kanoën kunt opdoen, in theorie en op het water. Aan bod komen technieken, de veiligheid, materiaalkennis, en de keuze van kano of kajak.

Bij de meeste verenigingen kun je vaak eerst een dagje ‘gratis’ kennismaken met de club en met de mogelijkheden – en natuurlijk met het verschijnsel varen. Dus schroom niet om eens te informeren.

Kanovaren in competitieverband

Naast de recreatieve kanosport zijn er ook verschillende wedstrijdvarianten. Zo kun je in competitieverband:

De disciplines ‘vlakwater sprint’ en ‘wildwater kanoslalom’ zijn olympische disciplines.

Nederland won in de geschiedenis nog nooit een gouden medaille met kanovaren, maar wel 3 zilveren en 5 bronzen medailles, alle in het vlakwater kanovaren. De laatste medaille was bij de Olympische Spelen 1988 in Seoul, toen de Dames K2 de 500 meter wonnen.

Stap ook eens in een kano

Wil je beter leren kanovaren of wil je kijken of de kanosport iets voor jou is? Neem eens contact op met een vereniging bij jou in de buurt die is aangesloten bij het Watersportverbond.

Of kijk eens op een van de vele kanowebsites; op Kanoweb.nl bijvoorbeeld, een uitgebreid webportaal. Je vindt er veel inspiratie voor uren peddelplezier, zoals impressies van leuke toertochten in binnen- en buitenland en kano-evenementen.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.