Sluiten

Meer bewegen? Ga honkballen!

Artikel

Publicatiedatum 8 september 2016

Hoewel in Nederland en Europa niet iedere familie een honkballer heeft, is honkbal toch één van de meest gespeelde sporten ter wereld. Vooral in de Verenigde Staten, Canada en Mexico is het enorm populair. In Nederland honkballen ongeveer 25.000 tot 30.000 mensen.

Wat is honkbal?

opstelling van een team in een slowpitch-veld
slowpitch-veld (Foto: Kenniscentrum Sport)

Honkbal wordt gespeeld door twee teams met negen spelers, met een knuppel, een handschoen en bal. Er is een veld- en een slagteam. Het slagteam slaat de bal weg en probeert via een aantal honken, de thuisplaat te bereiken. Het veldteam probeert dat echter – met strategisch gooien, vangen en ‘uittikken’ – te voorkomen.

In Europa staat Nederland al jaren aan de top. En het gaat steeds beter: op het WK in 2005 (dat toen in Nederland werd gehouden) werd Nederland historisch vierde. En tijdens het WK in 2011 werden we zelfs wereldkampioen! Het Nederlandse honkbal en softbal heeft veel positieve invloeden vanuit het Caribisch deel van het Koninkrijk, waar beide sporten een volkssport zijn. Met de beste spelers uit het gehele Koninkrijk kan Nederland zich meten met sterke honkballanden als Cuba, de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan. De nationale topsportselecties komen dan ook trots uit onder de naam Team Kingdom of the Netherlands.

Wat is softbal?

Softbal lijkt veel op honkbal, maar je speelt het net even anders. De pitchers gooien hun ballen onderhands aan, het veld is een stukje kleiner en de bal is iets groter.

Maar ken je ook…

Wist je dat er nog veel meer varianten van het spel zijn?

een slagman met catcher en scheidsrechter. De slagman staat klaar om te slaan
(Foto: Kenniscentrum Sport)
  • BeeBall: BeeBall is een variant voor kinderen van 5 tot en met 10 jaar. Door de kleine teams en eenvoudige spelregels, leren de kinderen op een speelse manier slaan, gooien en vangen. Ze leren zo het spel kennen en bewegen volop. De kinderen spelen in kleine teams, dus elk veld is geschikt.
  • Slowpitch-softbal: Dit is een aantrekkelijke variant van softbal met aangepaste regels. Het meest populaire onderdeel van de sport staat centraal, namelijk het slaan! Slowpitch wordt wereldwijd door jong en oud gespeeld. Ook leuk om eens een slowpitch toernooi te organiseren met je voetbalvereniging of hockeyclub.
  • G-honkbal: G-honkbal, een aangepaste vorm van honkbal en/of softbal, speciaal bedoeld voor mensen met een (verstandelijke) beperking. Ieders individuele mogelijkheden, vaardigheden en wensen staan centraal. Uiteindelijke doel is op een sportieve manier plezier beleven en vaardigheden opdoen.

 

Waar kun je terecht als je zelf wilt honkballen?

Op de website van de KNBSB kun je zelf een honkbalclub in jouw buurt vinden met de online clubzoeker.

Lees ook

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.