Sluiten

Lichaamsbewustzijn ontwikkelen

Artikel

Publicatiedatum 15 april 2015

Heb je wel eens een pak melk opgepakt dat bijna leeg bleek te zijn terwijl jij dacht dat het vol was? Andersom is het trouwens net zo frustrerend. Een glas melk in het donker naar je mond brengen, is daarentegen weer geen enkel probleem.

Je weet waar je ledematen zich bevinden, in welke positie je lichaam verkeert en hoeveel kracht je nodig hebt om een bepaalde handeling uit te voeren. Je bent je bewust van je lichaam, doordat sensoren in je spieren, gewrichten en pezen hier constant informatie over doorgeven. Dit heb je te danken aan je proprioceptieve systeem.

Je lichaamsbewustzijn is niet aangeboren: dat heb je ontwikkeld. Daarom vinden kleine kinderen het veel moeilijker om het puntje van hun neus aan te raken, zeker met hun ogen dicht, en gaat het aaien van de kat niet altijd zo lieflijk als het beest zou willen.

Hoe kan je lichaamsbewustzijn ontwikkelen?

Bij baby’s

Misschien baker je jouw kindje al in omdat het zo tot rust komt en makkelijker in slaap valt. Door de druk van de strak omwikkelde deken leert je kind ondertussen op de meest kalme manier zijn of haar nieuwe lichaam kennen. Je baby masseren of in een vibrerend kinderstoeltje zetten, helpt hierbij ook.

Bij peuters en kleuters

Klimmen, klauteren, ondersteboven hangen, hutten bouwen, in de grond wroeten: het helpt je kindje allemaal het proprioceptieve systeem te ontwikkelen. Ook touwtje trekken of kruiwagen lopen zijn hiervoor goede activiteiten.

Een obstakel parcours (gewoon door de huiskamer bijvoorbeeld) waarbij je kind over en door dingen heen moet klimmen en moet balanceren, is ook een nuttige oefening.

Bij schoolkinderen

Spelletjes waarbij het verschil tussen links en rechts belangrijk is, zoals Twister, helpen bij de ontwikkeling van het proprioceptieve systeem. Zelfs alledaagse huishoudelijke activiteiten zoals koken, koekjesdeeg kneden, de boodschappen doen en schoonmaken helpen je kind zich bewuster te worden van zijn of haar lichaam.

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.