Sluiten

Leren en bewegen

Artikel

Publicatiedatum 23 januari 2015

Rekensommen maken op een evenwichtsbalk: leren en bewegen tegelijk, het kan. Het klinkt misschien een beetje raar, maar het Stanislascollege in Rijswijk gaat het doen. Het Stanislascollege is ervan overtuigd dat leerlingen beter gaan presteren als ze tegelijkertijd leren en bewegen.

Uit verschillende onderzoeken is al gebleken dat lichaamsbeweging de leerprestatie verbetert. Het bewust en slim inroosteren van beweegmomenten vóór leervakken verbetert niet alleen de individuele leerprestatie van kinderen, maar ook het resultaat van school als geheel.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat kinderen zich beter concentreren na een ‘beweegsessie’. Ook staat vast dat lichaamsbeweging een positieve invloed heeft op de fysieke ontwikkeling en het zelfvertrouwen. Regelmatige beweging is een ‘pepmiddel’ voor de leerprestaties en het is een instrument om kinderen fit en gezond te houden en zich sociaal-maatschappelijk te laten ontwikkelen.

Het Stanislascollege in Rijswijk begint vanaf september 2015 met het unieke ‘beweeg-vmbo’. De leerlingen beginnen de dag met een uur mountainbiken, zwemmen of gewichtheffen. Halverwege de dag gaan de leerlingen bewegend leren. Ze maken sommen op de evenwichtsbalk of leren steden op de trampoline.

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.