Sluiten

Lentekriebels, over het vitamine D tekort aan het begin van de lente

Artikel

Publicatiedatum 3 april 2014

Sinds kort hebben we een tuin. Wat een feest! Iedere keer als de kinderen buiten aan het spelen zijn en ik wat zonnestralen meepak, voelt het alsof ik een klein shotje geluk toegediend krijg. Alsof ik langzaam ontwaak uit een diepe winterslaap.

Veel mensen voelen zich aan het einde van de winter moe, lusteloos en soms zelfs prikkelbaar. Een mogelijke verklaring is vitamine D. Aan het einde van de winter is ons lichaam namelijk door zijn vitamine D voorraad heen.

Voorjaarsmoeheid

Vitamine D wordt onder invloed van de zon aangemaakt in de huid. Tijdens de winter staat de zon lager en hebben de zonnestralen daardoor minder kracht. Bovendien zitten we vaker binnen, waardoor het lichaam niet genoeg van deze vitamine aanmaakt. Je haalt wel wat uit voeding, ongeveer een derde deel, maar dat is niet voor iedereen voldoende. Hierdoor kunnen we last krijgen van voorjaarsmoeheid.

Weerstandscheck

En lagere vitamine D spiegel heeft ook invloed op onze weerstand. In mijn omgeving hebben veel kinderen de griep en wij hebben zelf net een verkoudheidsoorlog gevoerd met het hele gezin. Opvallend, want in de winter zijn we nauwelijks ziek geweest. Het inspireerde me om voor mijn werk voor het Vitamine Informatie Bureau een weerstandscheck te maken speciaal voor kinderen. Zo kun je zien hoe de weerstand van je kind op dit moment is.

Gezondheidsvoordelen vitamine D

Dat vitamine D niet alleen nodig is voor onze weerstand, maar ook zorgt voor sterke botten is bij de meeste mensen wel bekend. Wat veel mensen niet weten is dat vitamine D zorgt voor sterke spieren. Ouderen vallen minder als ze voldoende vitamine D in het bloed hebben. Verder zijn er veel andere mogelijke gezondheidseffecten van vitamine D, zoals het voorkomen van diabetes en een hoge bloeddruk. Kortom, er moet nog veel onderzoek gedaan worden om meer duidelijkheid te krijgen, maar deze vitamine is er één om te onthouden!

Extra vitamine D slikken

Toch krijgt lang niet iedereen via de voeding en de zon voldoende vitamine D binnen. Daarom is het advies aan alle kinderen tot vier jaar, zwangere vrouwen, mensen met een getinte huid, senioren en iedereen die het niet lukt om dagelijks een half uur buiten te zijn, om extra vitamine D te slikken.

Met dat buiten zijn zit het bij ons wel goed. Wij zijn deze lente en zomer vooral te vinden in onze nieuwe tuin. Klavertjes vier hoef ik niet te planten, want het geluk haal ik uit de buitenlucht en uit het zonlicht natuurlijk!

Lees meer

Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.