Sluiten

Langs de lijn

Tips

Publicatiedatum 29 september 2014

Bij sporten moet het plezier voorop staan, dit kan alleen wanneer kinderen sporten leuk blijven vinden. En dus geen schreeuwende, ruziënde ouders of coaches langs de lijn. Verenigingen willen een prettig, veilig en sportief sportklimaat. Ouders zien het liefs dat hun kind zich goed ontwikkelt en vrolijk opgroeit.

Er is een onderzoek gedaan naar het gedrag van ouders langs de lijn en hoe kinderen reageren op (negatief) gedrag van ouders. Dit onderzoek is gedaan langs de lijn bij voetbal en hockey. Ouders zijn geobserveerd en geïnterviewd. Hieruit blijkt dat de kinderen enthousiaste aanmoedigingen wel fijn vinden, maar dat de ouders wel iets minder mogen schreeuwen en ook minder kritiek moeten geven.

SIRE geeft 5 gouden tips voor de ouders langs de lijn om ervoor te zorgen dat kinderen blijven sporten met plezier.

1. Plezier gaat voor presteren

Haal de nadruk van het presteren af en leer je kinderen dat plezier voorop staat. Vraag dus liever ‘Was het leuk?’ of ‘Hoe ging het?’, dan ‘Hebben jullie gewonnen?’ of ‘Heb je gescoord?’.

2. Moedig aan, maar coach niet mee

Wanneer zowel ouders als coaches aanwijzingen geven, is dat verwarrend voor kinderen. Het kan ze uit hun spel halen en ze kunnen hun zelfvertrouwen kwijtraken omdat ze niet meer weten naar wie ze moeten luisteren of wat ze moeten doen.

3. Moedig alle kinderen aan, niet alleen die van jezelf

Niet iedere ouders is erbij om zijn/haar kind aan te moedigen tijdens de wedstrijd. Daarom is het leuk als het hele team wordt aangemoedigd vanaf de kant.

4. Geef zelf het goede voorbeeld

Ga niet tekeer tegen scheidsrechters als je het ergens niet mee eens bent. Dit is misschien moeilijk, maar zo geef je wel het goede voorbeeld. Scheidsrechters doen hun best om er een leuke en eerlijke wedstrijd van te maken. Kinderen moeten ook leren om hier met respect mee om te gaan.

5. Laat je kind zijn of haar sport zelf beleven

Laat je kind zelf bepalen hoe intensief en hoe hoog het wil sporten. Dan beleeft het echt het plezier van sport!

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.