Sluiten

Lacrosse voor kinderen: de snelste sport op twee benen

Artikel

Publicatiedatum 26 mei 2016

Op een vrijdagavond komen we aan op Sportpark Overvecht-Noord in Utrecht. Op slechts één veld zijn een aantal mensen druk in de weer. Dat moet onze lacrossetraining zijn. De trainers en jeugd zijn druk bezig met allerlei beschermingsmaterialen aan het uitzoeken. Het lijkt een beetje op rugby. En op hockey. IJshockey? Ja ook. Maar al snel merken we dat lacrosse gewoon lacrosse is. Een superleuke sport met heel veel facetten.

We maken kennis met Pelle (12) en genieten van zijn training. Met dank aan de trainers Annemieke en Wieland. De een trainster van Jong Oranje en volgend jaar spelend in het Nederlands team. En de ander zit dit jaar met vier clubgenoten in het team van de Nederlandse mannen en gaat deze zomer naar het EK in Hongarije. We zitten goed hier bij de Domstad Devils!

Oorsprong

De enthousiaste trainers leggen uit dat lacrosse een van oorsprong Amerikaanse sport is. Al eeuwenlang wordt hij beoefend door de oorspronkelijke inwoners van Amerika. Bij een groot toernooi als bijvoorbeeld het WK is er dan ook altijd een deelnemend team bestaande uit de 6 oorspronkelijke indianenstammen van Amerika, de Hauddenosaunee.

Lacrosse is een sport die vooral in Amerika, Canada, Engeland en Australië erg groot is en stadions vol toeschouwers trekt. Het zijn vooral studenten uit deze landen die de sport naar Nederland brachten. En nu is lacrosse in Nederland volop groeiende. Zeker hier in Utrecht bij de Domstad Devils.

Verschil tussen jongens en meisjes

De Domstad Devils is een van de weinige lacrosseverenigingen in Nederland die een jeugdafdeling heeft. Sinds dit seizoen zijn zo’n 15 kinderen in de leeftijd van 12 tot 16 iedere vrijdagavond fanatiek aan het trainen. We treffen het. De jongens gaan vanavond voor het échte werk: ze gaan voor de eerste keer hun gear passen. De volgende dag spelen ze namelijk hun allereerste jeugdtoernooi in Den Haag. Handschoenen, helm, elleboogbeschermers, alles erop en eraan.

Meteen valt dan het verschil op in deze sport tussen de jongens en de meiden. De spelregels zijn dusdanig anders, dat de meiden nauwelijks bescherming hoeven te dragen. Bij de jongens en mannen is het een echte contactsport, bij de meiden en dames is lichamelijk contact juist absoluut verboden.

We kijken naar Pelle die samen met de andere jongens geniet van de oefeningen. Want met je gear aan, zijn de oefeningen ineens ook veel pittiger. Fysiek contact, oftewel even lekker beuken, oh nee, duwen, is toegestaan. En moet natuurlijk geoefend worden.

Scoopen en werpen

Bij lacrosse hebben de spelers een stick in hun handen – de crosse – met een netje eraan. Met dit netje scoop je een hard rubberen balletje van de grond. Vervolgens mag je met de bal lopen of zwiep je met de crosse het balletje uit het net naar je medespelers. Het balletje vliegt daardoor echt razendsnel door de lucht en lacrosse wordt daarom ook wel de ‘snelste sport op twee benen’ genoemd.

We schieten in de lach als we naar een oefening van de jongens kijken, waarbij ze twee aan twee naar het balletje rennen en de bal mogen scoopen. Wat dus toegestaan is, is dat als de een de bal scoopt, de ander op het uiteinde van de crosse slaat, waarbij door het hefboomeffect het scoopen mislukt. Heerlijk!

Tot slot wordt er ook nog fanatiek geoefend om de bal in het goal te werpen. Dit gaat gepaard met luide kreten als ‘HELP’ wat echt ook in de wedstrijden hard klinkt. Trainer Wieland: ‘Als je dit door 20 mannen hoort roepen, klinkt het best wel ruig.’ Als de training is afgelopen, wordt vervolgens ook nog luidkeels de Domstad Devils yell geroepen. Best een stoere en fanatieke sport dus, lacrosse, met zowel een hoop kabaal op het veld als op de tribune.

Lacrosse als sportkeuze

We vragen na de training aan Pelle hoe hij deze sport gevonden heeft. Pelle: ‘Toen ik op de basisschool zat, ging ik naar een sport-BSO. Op de BSO speelden we heel veel lacrosse en dat vond ik superleuk. Toen mijn moeder vroeg of ik dat niet wekelijks wilde doen, was ik meteen enthousiast.’ Wat maakt lacrosse dan zo leuk? Pelle: ‘De aparte stick is gewoon leuk. Je mag er heel veel mee doen.’

Thuis oefenen zou hij ook heel graag doen, maar een goede crosse vinden is nog wel een dingetje. Dus eerst gaat zijn moeder even goed informeren welk merk of type het moet zijn. En dan kan hij thuis ook lekker aan de gang.

Pelle’s favoriete onderdeel? De pass. ‘Die vind ik heel leuk. En ook het schieten op het goal.’ We waren benieuwd of hij nog andere sporten doet: ‘Ja, ik zit ook nog op voetbal. Daarvoor train ik 2x in de week en 1x in de week speel ik een wedstrijd.’

Maar de volgende dag geen voetbalwedstrijd voor Pelle. Dan gaat hij met een aantal leden van de Domstad Devils dus naar Den Haag. We hebben hem een paar dagen daarna nog gesproken en het was een superleuk toernooi zei hij. Zelfs zo leuk dat zijn tweelingzus Lotte ook besloten heeft op lacrosse te gaan!

Meer over Lacrosse

De Z@app Live Battle speelde zich af bij de Domstad Devils in Utrecht, bekijk hier het filmpje. Meer informatie over waar je bijvoorbeeld lacrosse kunt spelen is ook te vinden via de Nederlandse Lacrosse Bond.

Meer bijzondere sportkeuzes

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.