Sluiten

Laat maar lekker waaien. Over het loslaten van je kind.

Blog

Publicatiedatum 14 juli 2014

We hebben tegenwoordig steeds vaker het gevoel dat we geen goede ouders zijn als we niet 24/7 weten waar onze kinderen zijn en wat ze doen. Mobiele telefoons en volgapps zijn niet meer weg te denken.

Wist je dat in 1919 een kind van 8 jaar tot wel 10 km bij zijn ouders vandaan ging? Zonder toezicht, helemaal alleen. Beetje vissen. Een kind dat vandaag 8 jaar is mag nog maar 300 meter zonder toezicht van zijn ouders vandaan. En dat is niet omdat de samenleving onveiliger is geworden. Integendeel, verkeersongelukken en ander onheil treffen juist steeds minder kinderen. Maar áls het ze treft, is het wel meteen groot nieuws. Over de hele wereld.

Scharrelkinderen

Tegenbewegingen ontstaan daardoor nu ook. De term scharrelkinderen duikt op. Kinderen die weer gewoon buitenspelen, waar binnenspelen de norm lijkt te zijn geworden. Kinderen die weer gewoon de kans krijgen te ontdekken, zich te ontwikkelen. Kinderen die zelf naar school gaan. Zonder dat hun moeder meekijkt.

Toen ik dat realiseerde, dat ik mijn zoon van bijna 8 geen kans geef zich te ontwikkelen, vroeg ik hem wat hij graag alleen zou willen doen. Alleen naar school, dat wilde hij wel. Of een keer alleen naar de supermarkt. Dus verzamelde ik al mijn moed en vroeg ik hem op een rustige zondagochtend of hij broodjes wilde halen voor het ontbijt.

Hij wilde niet. Hij vond het toch te griezelig. Een product van zijn opvoeding. En dus ga ik dat vanaf nu helemaal anders doen. Want als hij straks het huis uit gaat, moet hij toch voorbereid zijn op die grote boze buitenwereld. Hij speelt gelukkig al veel buiten, maar het wordt tijd om zijn horizon te verbreden.

Angst loslaten

Hoe ik dat ga doen? Ik ga vooral mijn eigen angst loslaten. En hem het vertrouwen geven dat hij verdient. Dat is nog wel even hard werken voor me. Maar de beloning is veel mooier: een zelfstandig kind én ook nog wat tijd voor mezelf.

Foto: Beedy Savage

Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.