Sluiten

Laat beginnen met sport en toch een hoog niveau halen: het kan

Artikel

Publicatiedatum 7 oktober 2014

Op veertienjarige leeftijd besluiten de korfballessen in te willen ruilen voor schaatsen. Stefan Groothuis deed het en won Olympisch goud. Hét bewijs dat je ook kinderen die laat beginnen met sport, nog tot hoog niveau kunnen groeien.

Ook de NOC*NSF is zich hiervan bewust en zoekt naar jongeren tussen de 12 en 18 jaar met verborgen talent. Er zijn namelijk tal van sporten waarvoor bepaalde fysieke kenmerken nodig zijn die pas tijdens de pubertijd worden ontwikkeld. Grote kans dus dat je kind op latere leeftijd blijkt uit te blinken in een volledig nieuwe sport!

Top bereiken

Is het bereiken van de top dan het belangrijkst? Nee, natuurlijk niet, maar iets wordt wel vaak automatisch leuker wanneer je er goed in bent, zegt Stefan tijdens een uitzending van De Wereld Draait Door.

De zorg dat je kind ‘achterblijft’ of nooit het niveau zal halen van de kinderen die al van jongs af aan trainen is vaak onterecht. Natuurlijk verschilt dit sterk per sport, maar de NOC*NSF noemt onder andere volleybal en roeien als sporten waarin je je later nog enorm kan ontwikkelen. Ander onderzoek raadt specialisatie op latere leeftijd zelfs aan voor elke sport.

Succesverhaal

Stefan is niet het enige succesverhaal van laat-beginners. Tara van Merriënboer ruilde op de middelbare school hockey in voor rugby en Marieke Keijser nam plaats in de roeiboot na haar hele jeugd balletlessen te hebben gevolgd. Zij vertelden meer over hun ervaringen in De Wereld Draait Door.

Foto: Stefan Groothuis

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.