Sluiten

Koningsspelen spelletjes voor kleuters en basisschoolkinderen

Artikel

Publicatiedatum 14 april 2017

De Koningsspelen vinden al verschillende jaren plaats op de basisscholen in Nederland. Sommige scholen vullen samen met een sportvereniging uit de buurt de dag in met sportieve activiteiten. Maar ook veel scholen houden de regie in eigen hand en organiseren zelf spellen en activiteiten. Het bedenken van leuke, in-thema spelletjes is soms een uitdaging. Daarom helpen we je graag op weg met deze leuke ideeën voor Koningsspelen spelletjes.

Oranje Boven

Elk kind krijgt een oranje ballon. De kinderen moeten deze ballon hooghouden terwijl ze zo snel mogelijk naar de finish lopen. Raakt de ballon de grond? Dan is het terug naar de start en opnieuw beginnen! Het kind dat als eerste mét ballon de finish haalt, wint de race.

De Koninklijke loper

Een Konings-proof variant op het traditionele spelletje “rivier oversteken”. Teams van 2-5 kinderen krijgen een set oranje hoepels/a4’tjes/plankjes/…, één stuk meer dan hun groep in kinderen telt (dus een groep van drie kinderen krijgt vier hoepels).

Uitgaand van een team van 3: kind 1 legt de eerste hoepel neer en gaat hierin staan. Kind 2 geeft de tweede hoepel aan, die legt kind 1 iets verder dan de eerste hoepel. Kind 1 stapt van hoepel 1 in hoepel 2, zodat kind 2 in de achterste hoepel kan gaan staan. Hetzelfde proces volgt, zodat alle drie de kinderen in een hoepel staan.

Nu pakt kind 3 de laatste hoepel en geeft deze weer helemaal door naar voren. Alle kinderen schuiven weer een hoepel door. Nu pakt kind 3 de achterste – nu lege – hoepel en geeft deze door naar voren. Alle kinderen schuiven weer een plek door. Etc.

Het spel wordt gespeeld met meerdere teams tegelijkertijd. Het team dat als eerst de overkant bereikt, zonder van de koninklijke loper af te stappen, wint! Dit spel is een leuke manier om kinderen te leren samenwerken.

Koninklijke Gekte

Laat kinderen met stoepkrijt op het schoolplein in een grote cirkel tien vormen maken: een kroon, een portret van de Koning, een troon, etc. Zorg dat er voldoende ruimte tussen de vormen is. Mocht het echt slecht weer zijn, dan kan je ook vormen tapen binnen op de vloer, of kinderen op vellen papier tekeningen laten maken en deze op de vloer plakken.

Laat elk kind op zijn/haar eigen tekening starten. Geef vervolgens instructies volgens welke de kinderen naar het volgende figuur moeten bewegen: hinkelen, op handen en voeten, voor elke twee stappen vooruit, een stap naar achteren, als een krab, etc. Pret gegarandeerd. Afhankelijk van de bewegingen die je kiest, kunnen kinderen hiermee ook hun evenwichtsgevoel ontwikkelen.

De Koninklijke Sprong

Teken op het schoolplein zeven parallel lopende lijnen, zo’n 20 centimeter uit elkaar. Kies één kant als startlijn en geef kinderen instructies: van lijn tot lijn springen naar de andere kant, tussen de lijnen in stappen, achterwaards tussen de lijnen door naar de finish of zo ver mogelijk springen vanaf de startlijn! Kinderen leren zo onder andere afstand inschatten en de hoeveelheid kracht waarmee ze afzetten hierop af te stemmen.

Royale Hoogtes

Hang een ballon net te hoog voor de kinderen om deze staand aan te kunnen raken. Wie kan er hoog genoeg springen om de ballon aan te tikken? En wie kan ‘m met het topje van zijn/haar hoofd raken?

Het Koningshuis (Levend Ganzenbord)

Teken op het schoolplein een groot Ganzenbord, maar in het thema van het Koningshuis. Laat de kinderen het spel naar hartelust decoreren. Bedenk, naast natuurlijk de gevangenis en hokjes als ‘3 stappen terug’, leuke opdrachten die kinderen op het bord tegen kunnen komen. Vier keer zo hoog mogelijk springen, vanaf nu hinkelend naar het volgende vak, een minuut lang de bal stuiteren, etc. Met een (grote) dobbelsteen wordt steeds de volgende beurt bepaald.

Koningsworp

Wie krijgt de bal in de hoepel? Of raakt het juiste vlak op de muur? De mogelijkheden met balspelletjes zijn eindeloos. Met oranje materiaal passen ook deze spelletjes leuk binnen het thema! Deze spelletjes zijn tevens goed voor de ontwikkeling van de hand-oog coördinatie.

Twister Royale

Teken met rood, wit, blauw en oranje stoepkrijt een Twisterveld uit op het schoolplein. Ready, set, go!

Kastelen Bouwen

Met een aantal grote kartonnen dozen kan je alle kanten op. Laat kinderen zich uitleven op de dozen om ze om te toveren tot ware kastelen. Vervolgens kunnen ze worden gebruikt in allerlei actieve spelletjes: wie kan voorbij de linie verdedigers (tikkers) komen en de slotbrug bereiken? Wie kan een bal door de poort naar binnen schieten? Kinderen kunnen zich uitleven met hun fantasie.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.