Sluiten

Kleur shirt niet van invloed op beoordeling van overtreding

Artikel

Geplaatst op 22 mei 2014

Geplaatst op 22 mei 2014

Shirtkleur heeft geen invloed op de beoordeling van de ernst van voetbalovertredingen. Ervaren scheidsrechters en personen met meer of minder voetbalkennis beoordeelden tackles van spelers die een rood shirt droegen niet als ernstiger dan tackles van in geel, groen of blauw geklede spelers.

Sommige auteurs beweren dat de shirtkleur invloed kan hebben op de sportprestatie. Hierbij zou het dragen van rood goed zijn voor de prestatie. Tegenstanders zouden hierdoor geïntimideerd zijn, of spelers zouden meer zelfvertrouwen hebben als zij in het rood spelen (zie hier). Er is echter weinig bewijs voor een positieve of negatieve invloed van de shirtkleur op de sportprestatie. Een sportwetenschapper uit Oostenrijk onderzocht de invloed van de shirtkleur op de beoordeling van tackles tijdens voetbalwedstrijden.

Overtredingen

Krenn selecteerde 52 verschillende video’s van tackles in belangrijke voetbalwedstrijden die tussen 2005 en 2010 gespeeld zijn, en waarbij een team met gekleurde shirts speelde tegen een team in het wit. Met behulp van een computerprogramma kleurde hij vervolgens de gekleurde shirts blauw, geel, groen of rood. In ongeveer de helft van de video’s maakte het “gekleurde” team een overtreding, en in de andere helft van de video’s was dit het team dat in het wit speelde. Vervolgens beoordeelden 42 ervaren scheidsrechters, 81 studenten met verstand van voetbal en 82 studenten met weinig kennis van voetbal, de ernst van de overtredingen. Zij wisten niet wat het doel van de studie precies was.

Uit de resultaten blijkt dat de beoordeling van de tackles voor alle kleuren shirts gelijk was. Alleen als de auteur de tackles van achteren analyseerde (ongeveer eenderde van alle tackles), en enkel de beoordelingen van tackles uitgevoerd door spelers in rode en blauwe shirts vergeleek (en de resultaten van de groene en gele shirts negeerde), vond deze dat tackles van achteren strenger werden beoordeeld als de overtreder rood droeg. Studenten die weinig kennis hadden van voetbal beoordeelden de tackles van spelers in het rood echter niet anders dan die van spelers met blauwe shirts.

Conclusie

De resultaten van deze studie laten zien dat de kleur van het shirt geen invloed heeft op de beoordeling van tackles door ervaren scheidsrechters en door mensen met en zonder kennis van voetbal. Alleen als de auteur een deel van de gegevens bewust buiten beschouwing laat, lukt het hem om aanwijzingen te vinden voor het strenger beoordelen van spelers in het rood.

Krenn B (2014) The impact of uniform color on judging tackles in association football. Psy., Sport Exerc., 15:222-225
Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.