Sluiten

Kinderfysiotherapeut Marloes over normaal lopen van kinderen

Artikel

Publicatiedatum 25 juni 2014

De wijze van lopen en de stand van de voeten verandert nogal tijdens de groei. Ook tussen kinderen is veel variatie. Over het algemeen gaan kinderen zelfstandig lopen rond de leeftijd van 13-15 maanden.

In eerste instantie gaat dit wijdbeens, met O-benen en platvoeten (de onderkant van de voeten maken volledig contact met de vloer). De benen en de voeten veranderen al lopend van stand. De benen gaan recht staan, soms zelfs nog meer correctie dan nodig tot tijdelijk X-benen (rond 3 jaar). De voeten krijgen steeds meer vorm, de hiel gaat recht staan met een mooie voetboog en de eventuele X-stand van de benen normaliseert op de leeftijd van 5 jaar.

Er zijn natuurlijk kinderen die blijven lopen met de voeten naar binnen gedraaid, ongelijke stand van rechter-linker voet/been of met platvoeten. De stand van de voeten is bepalend voor hoe het lichaam zich vanaf onder ‘opbouwt’, dus voor de houding van het hele lichaam. Ook is de stand van de voeten bepalend voor hoe de voet en het bouwwerk daarboven groeit. Het lichaam past zich aan bij de krachten die op het lichaam werken, dus groei past zich aan bij de manier van bewegen.

Een andere mogelijkheid is dat kinderen op de tenen lopen. Dit kan onder andere komen door te vroeg gaan lopen: het lichaam heeft onvoldoende kracht om normaal te lopen en bouwt spierspanning op door op de tenen te gaan staan en lopen. Jonge kinderen die in een loopwagentje worden gezet, gaan ook op de tenen lopen. De kans is groot dat dit tenenlopers blijven. Ook hier past het lichaam zich aan, de kuitspieren verkorten bijvoorbeeld, waardoor een normale voetafwikkeling niet meer mogelijk is.

Afwijking niet altijd reden tot zorg

In het algemeen kan worden gesteld dat er veel variatie mogelijk is zonder klachten. Het wordt een probleem als kinderen (te) veel vallen, een slechte houding aannemen (bijvoorbeeld een holle rug bij tenenlopen), pijnklachten hebben, geen normale afstanden kunnen lopen of er een duidelijk rechts-links verschil aanwezig is.

Schoentip: let bij schoenen op een soepele zool, een stevige achterkant voor steun bij de hiel en goede aansluiting van de schoen bij de wreef.

Bij twijfel is het mogelijk om naar de voeten te laten kijken en/of een gangbeeldanalyse te laten uitvoeren. Dit is bijvoorbeeld mogelijk bij mijn praktijk Bewegingscentrum Junior in Groningen. Indien er op latere leeftijd klachten ontstaan, is er meestal aan de oorzaak niets meer te veranderen.

De zomer is inmiddels gestart. Je kind loopt nu vaker op blote voeten, dat is een mooie tijd om het gangbeeld van de kinderen te observeren!

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.