Sluiten

Kinderfysio Marloes loopt voor kinderen met cerebrale parese

Blog

Publicatiedatum 11 september 2014

Ik loop voor kinderen met een cerebrale parese. Normaal loop ik twee keer per week om me gezond en fit te voelen. Sinds een week heb ik mijn lifestyle iets aangepast door iedere dag minstens 10.000 stappen te lopen en alleen ’s nachts geen stappenteller te dragen. Dit aantal stappen haal ik niet op een gewone werkdag, dus er wordt extra gelopen.

In Nederland wordt elke 22 uur een baby geboren met cerebrale parese (hersenbeschadiging voor het eerste levensjaar). Het is de vaakst voorkomende lichamelijke handicap. Het uit zich in een houding- en bewegingsstoornis. Dit heeft in meer of mindere mate invloed op het bewegen, communiceren, kijken, eten en leren.

Sommige mensen hebben moeite met lopen, omdat bijvoorbeeld een been moeilijk beweegt, terwijl anderen helemaal geen beheersing hebben over hun armen en benen en 24 uur per dag afhankelijk zijn van anderen.

Betere kwaliteit van leven

In mijn praktijk voor kinderfysiotherapie zie ik regelmatig kinderen met een cerebrale parese. Het doel van kinderfysiotherapie is het vergroten van de zelfredzaamheid van de kinderen. Dit geeft een betere kwaliteit van leven en voorkomt zorgkosten op latere leeftijd.

Een andere manier van bewegen of het minder goed bewegen heeft grote gevolgen voor kinderen die in ontwikkeling zijn en groeien. Botten en spieren passen zich aan bij het belasting- en bewegingsgedrag. Cerebrale parese is niet te genezen, maar je kunt wel leren om er zo goed mogelijk mee om te gaan. Als het nodig is, wordt er getraind, hulpmiddelen gegeven, soms geopereerd of medicatie gegeven om de mogelijkheden van een kind optimaal te benutten. Informatie is te vinden op www.bosk.nl/cerebraleparese.

Steptember

Er wordt veel onderzoek gedaan naar mogelijke interventies. Om dit te ondersteunen is deze maand Steptember georganiseerd. Steptember komt van oorsprong uit Australië. Nu doen landen over de hele wereld mee. In Nederland wordt Steptember georganiseerd door de vereniging voor mensen met een cerebrale parese, de BOSK. Door de hele maand september iedere dag 10.000 stappen te lopen, wordt hiervoor aandacht gevraagd en geld opgehaald. Alle informatie hierover is te vinden op www.steptember.nl.

Aan Steptember doe ik dus ook mee, vier weken lang. Die 10.000 stappen per dag zijn tot nu toe geen probleem. Ook mijn beide dochters lopen regelmatig mee, wat erg gezellig en motiverend is. Moeilijker is het vinden van sponsoren. Dit is volledig mijn eigen tekortkoming (en ik denk dat ik niet de enige ben). Ik wil en kan hulp bieden aan deze kinderen vanuit mijn vak. En ik wil wel, maar kan slecht hulp vragen. Ik durf het niet te vragen, maar het steunen van de kinderen met een cerebrale parese kan via deze link.

Mijn teller staat na vijf dagen op 66.975 stappen, nu nog zonder sponsor.

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.