Sluiten

Kinderen op basisschool motorisch minder fit dan 25 jaar geleden

Artikel

Publicatiedatum 23 mei 2014

Kinderen in de leeftijd van tien tot twaalf jaar scoren tegenwoordig behoorlijk veel slechter op kracht, snelheid, lenigheid en coördinatie dan in de jaren ’80. Dit meldt het Mulier Instituut.

In de jaren ‘80 is een grafiek gemaakt met de prestaties van kinderen op de geteste onderdelen. Op basis daarvan kan gezegd worden dat 40% toen onder het gemiddelde presteerde, 20% presteerde gemiddeld en 40% presteerde bovengemiddeld.

De huidige scores liggen aanzienlijk lager. Kinderen zijn motorisch minder fit. Op basis van het gemiddelde uit de jaren ’80 scoort 59% van de kinderen nu onder het gemiddelde, variërend van 50% bij lenigheid tot 67% bij romp- en bovenbeenkracht. Bij kinderen met overgewicht scoorde maar liefst 80% onder het gemiddelde bij de testen.

Opvallend is dat ook bij hand/oog coördinatie 59% van de kinderen onder het gemiddelde van de jaren ’80 scoort. Dit terwijl kinderen tegenwoordig over het algemeen veel meer gamen en aangenomen wordt dat dit goed is voor de hand/oog coördinatie.

In het onderzoek wordt aanbevolen om bij alle kinderen in te zetten op het verbeteren van kracht, snelheid, lenigheid en coördinatie. Want niet alleen bij kinderen met overgewicht, maar bij alle kinderen wordt een achteruitgang in fitheid geconstateerd. Inzetten op deze vier elementen van de motorische fitheid moet zorgen voor minder overbelasting bij kinderen, minder blessures en meer plezier in bewegen.

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.