Sluiten

Kinderen minder dik door meer slaap, minder televisie

Artikel

Publicatiedatum 11 september 2013

‘Dunner kind door minder tv’ was de kop in NRC Handelsblad op dinsdag 10 september, 2013. Onderzoek onder arme gezinnen in Amerika heeft uitgewezen dat jonge kinderen tussen de twee en vijf jaar oud minder dik worden als ze langer slapen en minder televisie kijken. Het onderzoek toont volgens de krant aan dat verandering in gedrag positief is voor kinderen.

Ouders die meededen kregen regelmatig een hulpverlener langs om ze te motiveren. Ook ontvingen ze sms’jes met tips en adviezen.

De onderzoekers keken vooral naar langere slaaptijden, geen tv op de kamers van de kinderen en samen eten aan tafel. Kinderen uit de groep waar de adviezen in praktijk werden gebracht, waren aanmerkelijk minder dik. In dit onderzoek is sporten niet meegenomen. Maar dat meer bewegen ook bijdraagt aan een betere gezondheid en minder gewicht hebben eerdere onderzoeken al aangetoond. In een interview op deze website benadrukte minister Edith Schippers het belang van regelmatig bewegen voor kinderen. ‘Een kind dat meer beweegt, leert ook beter,’ aldus de bewindsvrouwe.

In de VS is ruim dertig procent van de kinderen te zwaar. In Nederland lijdt een op de zeven kinderen aan overgewicht.

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.