Sluiten

Kinderen bewegen weinig tijdens sportactiviteiten

Artikel

Publicatiedatum 16 september 2015

Je kind heeft elke week twee uur gymles, een uurtje zwemles en daarnaast natuurlijk de voetbaltraining op zaterdag. Met die beweging zit het dus wel goed. Toch?

Want is je kind wel zo veel in beweging als je denkt? Tijdens de gymles moeten er onderdelen worden uitgelegd. Tijdens de zwemles gaat iedereen op zijn beurt het water in. Bij de voetbaltraining wordt er ook uitgebreid tijd besteed aan techniek.

Allemaal erg belangrijk natuurlijk, maar wel met één nadelig bijeffect. Kinderen zijn tijdens georganiseerde sportactiviteiten maar ongeveer de helft van de tijd actief. Dat betekent dat je kind tijdens dat uurtje gym maar 30 minuten daadwerkelijk sport: ze staan dus net zo veel stil als ze bewegen.

Een actief leven is meer dan sport

Sportlessen en -clubjes dragen zeker bij aan de beweging en ontwikkeling van je kind, maar op zichzelf staand zijn ze vaak niet genoeg. Daarom is het zo belangrijk dat een kind opgroeit met een actieve levensstijl waarbij het ook buiten de paar uurtjes georganiseerde sporten om genoeg beweegt.

‘Voorkom dat een kind opgroeit met het idee dat het, omdat het vanmorgen een uur training heeft gehad, de rest van de dag languit op de bank kan liggen’, vindt Sara Smeaton.

Het belangrijkste is dat kinderen leren dat bewegen leuk is. Dan zal het ook geen moeite kosten om te zorgen dat het genoeg doen en blijven doen.

Dus zet thuis de radio eens wat harder en dans er met z’n allen een uurtje op los. Maak samen een fietstocht. Daag je kind uit zo lang mogelijk zonder te stoppen touwtje te springen. Laat het de buitenwereld ontdekken met vriendjes. En help het daarnaast een sport vinden waar hij elke week met enthousiasme naartoe gaat.

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.