Sluiten

Kindercoach Tea Adema: Sport je kind als een aap of als een giraffe?

Artikel

Publicatiedatum 7 april 2014

Bewegen is goed, gezond én leerzaam bovendien. Maar hoe wil je dat je kind zich beweegt? We denken vaak aan sporten als we het over bewegen hebben, maar dat hoeft natuurlijk niet.

Op de fiets naar school, buitenspelen maar ook de tafels oefenen terwijl je met je vader met balletjes aan het jongleren bent. Doordat je lichaam in beweging is, lukt het veel kinderen op die manier vaak beter om te leren en vooral lesstof te automatiseren. Andere kinderen zitten liever bij tafel te leren en stampen woordjes in hun hoofd door ze op te noemen of door ze te visualiseren. Zoveel kinderen, zoveel manieren.

De sport van papa of mama

Het lijkt heel logisch: kinderen verschillen en kiezen voor verschillende sporten. In eerste instantie zullen kinderen de sport beoefenen waar hun ouders hen voor opgeven en de sport die in hun sociale klasse het meest wordt beoefend. Vaak blijft dat ook de keuze van het kind en dat is eigenlijk best logisch. Kinderen lijken op hun ouders en zullen over het algemeen hun lichaamsbouw en sporttalenten erven.

En onderschat ook niet de paplepel. Als papa of mama met veel plezier, en misschien zelfs fanatiek, een sport beoefent, zal er over gesproken worden en zal de gezinsorganisatie daar ook op afgestemd zijn. Zo zijn er families die voetballen, hockey spelen, kruisboog schieten of denksporten beoefenen.

Ook zijn er de zogenaamde luie families waartoe wij in principe behoren. Deze families hebben geen specifieke voorkeur om zich aan te sluiten bij een club en beperken zich tot een wandelingetje of een fietstochtje op de zondagmiddag.

De sport van het kind

Na verloop van tijd wordt de wereld van het kind groter en ontdekt het wat er nog meer te koop is. Misschien zijn er vriendjes met een andere sport dan thuis of ontdekt het kind zelf een bepaalde passie door bijvoorbeeld de tv of een open dag op een sportvereniging.

Waar we eigenlijk zelden bij stilstaan is dat de ene sport veel meer bij het kind past dan de andere sport. Er zijn grofweg twee verschillende sporten, de teamsport en de individuele sport. Een kind past van nature beter bij het één dan bij het andere.

Teamsport en apen

Een teamsport is vaak geschikt voor zogenaamde meer extraverte kinderen. Ik noem dit ‘apen-kinderen’ omdat ze houden van samen. Samen spelen, samen leren, samen sporten. Apen houden doorgaans van actie en afwisseling en kunnen goed omgaan met anderen omdat ze zich ook goed kunnen inleven. Een aap is enthousiast en durft initiatief te nemen en ergens voor te gaan waarbij de anderen om hem heen een stimulerende functie hebben.

Voor een teamsport zijn deze extraverte apen-eigenschappen natuurlijk ideaal. Never a dull moment bij een groep apen en er is altijd wat te beleven. Samen de successen vieren en samen balen als het mis gaat en dan vervolgens gezamenlijk een nieuwe strategie bedenken. Het past allemaal bij de apen. Ze zijn dan helemaal in hun element.

Individuele sport en de giraffe

Kinderen die meer introvert zijn, zou ik giraffen noemen. De giraffe heeft genoeg aan zichzelf en houdt ervan om in zijn eentje strategieën uit te denken en voor overzicht te zorgen. Zij hebben veel minder het rumoer van anderen nodig en dit zorgt zelfs voor concentratieverlies. Een giraffe is op zijn best met zijn eigen gezelschap en heeft het niet zo hard nodig om naar buiten te treden met zijn overwegingen. Meestal is één vertrouweling meer dan genoeg en zelfs deze krijgt niet alles te horen over wat de giraffe bezig houdt.

Een individuele sport waarbij de giraffe zijn eigen tegenstander is, is dan ook het meest passend. Strijdend tegen jezelf met je eigen doelen en limieten zonder groepsdruk om het op een bepaalde manier te doen.

En dan kiezen voor een sport

Soms zie je binnen een gezin dat de ene ouder een aap is en het kind een giraffe. Deze apenouder begrijpt helemaal niets van het teruggetrokken gedrag van haar kleine giraffe en vreest dat het kind heel ongelukkig is omdat deze apenouder zelf anderen zo nodig heeft. Andersom kan het zijn dat een giraffen-ouder een apenkind heeft. Ook deze combinatie is een grote uitdaging want de giraffe-ouder maakt zich zorgen over het drukke gedoe en vreest dat het apenkind teveel van zichzelf vergt.

Gelukkig is er dan meestal nog een ouder die een beetje hetzelfde is als het kind. Is dit niet het geval, dan zie je vaak dat het kind in de pubertijd een uitgesproken keuze gaat maken welke sport het beste past bij zijn natuur.

En ouder… weet jij welk kind jij hebt? Is het een giraffe of een aap of heb je alles in huis?

Lees meer

 

Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.