Sluiten

Kind verkeersveilig maken voorkomt ongelukken

Artikel

Publicatiedatum 14 september 2015

Duitsland snapt het. De beste manier om je kinderen echt veilig te houden, is niet ze in te pakken in bubblewrap en met zijden handschoenen de wereld rond te dragen. We maken het leven voor onze kinderen zo veilig, dat het onveilig is geworden.

De laatste jaren is het aantal verkeersongelukken waarbij kinderen waren betrokken gestegen in Duitsland. Dit blijkt samen te hangen met het feit dat kinderen steeds minder ervaren zijn in het verkeer en de verkeersregels slechter kennen. De oorzaak hiervan is dat kinderen steeds vaker overal met de auto heen worden gebracht. Hierdoor leren zij niet meer om zelfstandig deel te nemen aan het verkeer.

Om deze ontwikkeling tegen te gaan, heeft de Duitse ‘Kinder Ongelukken Commissie van Kaiserslautern’ de campagne ‘Veiligheid onderweg’ opgezet. Deze campagne pleit ervoor kinderen stap voor stap te leren hoe ze zich veilig in het verkeer kunnen begeven.

‘Er is maar één ding echt zeker: verkeersveiligheid is net als alles in het leven een kwestie van oefenen. Aangeleerde voorzichtigheid en beweeglijkheid brengen je kind verder dan de ouder-taxi ooit zal doen.’

Fietsexamen niet genoeg

Natuurlijk hebben wij in Nederland al ruim tachtig jaar het verkeersexamen dat door alle basisschoolleerlingen in groep 7 moet worden afgelegd. Maar één keer de regels leren en toepassen is niet voldoende.

Net als iemand die net zijn rijbewijs heeft gehaald nog een flinke weg te gaan heeft, moeten ook kinderen blijven oefenen in het verkeer. Dit kan door ze zelf te laten wandelen en fietsen. Eerst met een ouder erbij en uiteindelijk alleen.

Je kan de wereld nu eenmaal niet controleren en je kind niet altijd voor alles beschermen. Leer het daarom gevaar te herkennen en zo veilig mogelijk de straat op te gaan door de auto te laten staan en lekker de fiets te pakken.

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.