Sluiten

Kan een kind als peuter al op een sport?

Artikel

Publicatiedatum 16 juni 2014

Vanaf welke leeftijd kan je peuter op sport? Met welke sport kun je het beste beginnen? De eerste ervaringen van het spelen en bewegen doet je kindje in zijn eerste levensjaren vooral thuis of op het kinderdagverblijf op. Maar vanaf welk moment is het nu zinvol om met het ‘echte’ sporten te gaan beginnen?

Vanaf een leeftijd van ongeveer 24 maanden is er sprake van toenemend contact met andere kinderen. Je kindje speelt dan nog niet echt met andere kinderen, maar is in een groep alleen met zijn eigen activiteit bezig. Rond het derde levensjaar begint het geleidelijk met andere kindjes te spelen. Door het contact met andere volwassenen dan de ouders, bijvoorbeeld een peuterleidster of sportleraar, ervaart je kindje dat thuis andere regels gelden dan ergens anders. Dit kan soms verwarring veroorzaken.

Keuze maken

Als je denkt dat je kleintje er aan toe is kun je op deze leeftijd beginnen met verschillende voorbereidende sporten. Zo heb je tegenwoordig bijvoorbeeld Tuimelen, de voorloper op Judo, waarbij spelenderwijs wordt gewerkt aan valbreken maar ook kennisgemaakt wordt met discipline en samenspelen.

Hockeyschool Panasj heeft door het hele land het eerste hockeyende speelconcept opgericht voor kindjes vanaf 3 jaar. Er is aandacht voor synchroon tellen, symbolen herkennen en het spelmateriaal is ontworpen voor kinderen en stimuleert hun coördinatie, behendigheid en balans.

Gaat je peuter liever voetballen, of is het een echte ballerina? Ook dan kun je rond het derde levensjaar al starten met deze sporten.

Ook tennis kan tegenwoordig al vanaf jonge leeftijd. De KNLTB heeft begin 2017 Tenniskids Blauw ontwikkeld voor kinderen van 4 tot 6 jaar, een aanvulling op het Tenniskids aanbod dat al bestond en programma’s biedt voor kinderen t/m 12 jaar.

Wat kun je zelf doen?

Maar gaat jouw kindje al heel veel naar opvang of wil je om andere redenen gewoon graag zonder groepsverband sporten en bewegen met je peuter? Dan zijn er uiteraard nog heel veel ander opties.

Neem je kleintje regelmatig mee naar de speeltuin. Niet alleen omdat de meeste kinderen het prachtig vinden, maar ook omdat veel speeltoestellen echt heel belangrijk zijn voor bepaalde ontwikkelingsgebieden voor de allerkleinsten. Speeltoestellen als de schommel en de draaimolen zijn bijvoorbeeld uitermate geschikt voor de vestibulaire stimulatie. Dit is het opbouwen van een goed en begrijpelijk plaatje van de omgeving en vervolgens van jezelf in die omgeving.

Ideaal voor de balans en coördinatie zijn de step- en loopfietsjes. Het is een prima vervoersmiddel voor de korte afstanden en als je kindje het principe van de loopfiets echt goed begrijpt en regelmatig durft te ‘zweven’ met de voetjes los, heb je een naadloze verbinding naar het echte fietsen en is fietsen met zijwieltjes echt overbodig!

Welke vorm van sport?

Is jouw kindje motorisch goed ontwikkeld en beweegt hij graag, dan maakt het eigenlijk niet zoveel uit wat voor sport je aanbiedt zolang ze maar plezier hebben. Maar heb je het idee dat jouw kleintje iets minder makkelijk meekomt met de rest, of toch iets vaker struikelt dan gemiddeld, probeer je keuze dan iets bewuster te maken.

Leer je kindje in een vroeg stadium al valbreken bij het Tuimelen of geef het extra balanstraining in de vorm van gym of dans. Struin het internet af om te kijken wat het aanbod in jouw omgeving is. Maar probeer deze kindjes ook extra te stimuleren en laat ze in het dagelijks leven bijvoorbeeld veel over stoeprandjes of muurtjes balanceren, want echt al die kleine beetjes helpen!

Lees meer

Foto: Lieven Stoete

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.