Sluiten

Judo

Artikel

Publicatiedatum 5 mei 2014

Judo is een populaire sportkeuze voor kinderen. Niet alleen kunnen ze in deze sport lekker hun energie kwijt, ze leren bovendien belangrijke sociale vaardigheden en waarden tijdens de lessen.

Judo voor 0-12 jaar

Bij verenigingen kunnen kinderen beginnen met judo vanaf 5 jaar. Soms gebeurt dit nog eerder, dit wordt tuimeljudo genoemd. Kinderen tot 12 jaar judoën twee minuten per wedstrijd.

Eén van de programma’s om kinderen kennis te laten maken met judo, is Schooljudo. Met dit programma krijgen kinderen de kans om zes tot twaalf weken in aanraking te komen met judo. Eerst op school, daarna in de buurt. Tijdens dit programma leren kinderen de kernwaarden van judo.

Samenwerkend leren, discipline, leren verliezen, weerbaarheid en agressieregulatie zijn de belangrijkste vaardigheden die een kind leert tijdens het judoën.

Tijdsbesteding & kosten

Om te judoën heb je slechts een judopak nodig. Dit bestaat uit een judojas, judobroek en een band. Een judo-outfit is verkrijgbaar vanaf €50. De meest gangbare merken zijn Adidas, Nihon Sport, Green Hill en Mizuno.

Junioren betalen tussen de €40 en €80 contributie per kwartaal. De tarieven lopen uiteen doordat judolessen zowel door judoscholen (commercieel) als verenigingen worden aangeboden.

Het judoseizoen loopt het hele jaar door, hoewel er minder toernooien zijn in de periode juni tot augustus.

Bekendheid Judo

Judo is een populaire sport in Nederland. Er zijn ongeveer 750 verenigingen aangesloten bij de JBN (Judo Bond Nederland) met in totaal 50.000 leden. Voor een klein land als Nederland worden er op belangrijke toernooien veel medailles gewonnen.

Judo helden van ouders: Mark Huizinga, Dennis van der Geest, Anton Geesink, Edith Bos, Claudia Zwiers
Judo helden van kinderen: Henk Grol, Dex Elmont, Birgit Ente, Kim Polling,

Met je kind naar…

Om de bekende Nederlandse judoka’s in het echt te zien en zelf kennis te maken met judo, kan je de Nationale Judodag bezoeken.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.