Sluiten

Judo Leek hoort bij De Zijlen en zij bij ons

Blog

Publicatiedatum 15 december 2015

Column Bas Helwerda, Judoleraar Judo Leek
Judo Leek is een vrij jonge judovereniging. In de zomer van 2009 zijn wij gestart. Het eerste jaar stonden wij voor de uitdaging om een goede passende locatie te vinden. Via een medewerker van De Zijlen konden wij de gymzaal op het Sintmaheerdterrein huren. Met veel succes! De vereniging is inmiddels gegroeid naar ongeveer 85 leden. Het grootste deel van de leden bestaat uit jeugd van 5 t/m 15 jaar, maar er judoën ook een aantal senioren bij Judo Leek. Alle leden van Judo Leek voelen zich thuis op het terrein van De Zijlen en ook de bewoners van Sintmaheerd vinden het leuk dat er zoveel kinderen elke week langs komen. Regelmatig komen ze een kijkje nemen. Sommigen gewoon uit nieuwsgierigheid, maar een aantal ook zeker met meer interesse voor de judosport.

In 2011 zijn we daarom in samenwerking met De Zijlen een G-judo afdeling gestart. Iedere woensdagmiddag leren de bewoners van De Zijlen met veel plezier de fijne kneepjes van de judosport. Zes heren en twee dames oefenen mooie judoworpen, houdgrepen en kanteltechnieken. Tijdens de lessen staat het ‘val’breken centraal, maar er worden ook regelmatig leuke judospelletjes gedaan. We zijn trots op onze G-judoka’s. Ze doen het heel goed. Er wordt steeds zelfstandiger geoefend en met steeds meer enthousiasme. De judoka’s onthouden de worpen ook steeds beter.Dit was wel te zien op het G-judo-toernooi waar ze aan mee deden in Hoogeveen. Alle judoka’s kwamen met een prijs thuis. Twee zelfs met een eerste prijs.

Elk half jaar wordt het judo-examen georganiseerd, waar de judoka’s laten zien wat ze kunnen aan de trainer, familie en vrienden. Afgelopen examen hebben ze allemaal een mooie slip verdiend. We zijn erg blij dat we destijds hebben gekozen om de gymzaal te gaan huren. De judovereniging is helemaal thuis op het Sintmaheerd-terrein en de cliënten van De Zijlen voelen zich thuis binnen de vereniging.

Deze column komt uit het Magazine Zorg in Beweging. Zorg in Beweging is een uitgave van Gehandicaptensport Nederland in het kader van het programma Zo kan het ook!

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.