Sluiten

Jongeren sporten steeds minder, ouderen juist vaker

Artikel

Publicatiedatum 20 juni 2018

Het Mulier Instituut heeft onderzoek gedaan naar sportdeelnamecijfers. Onderzocht werd de wekelijkse sportdeelname naar leeftijd onder 12- tot 80-jarigen over de afgelopen zestien jaar. De resultaten ervan zijn opgenomen in een factsheet. Belangrijkste bevinding: jongeren sporten nog steeds het meest, maar hun sportdeelname gaat wel achteruit.

Het factsheet 2017/15 Ontwikkeling sportdeelname naar leeftijd van het Mulier Instituut geeft de ontwikkeling in de wekelijkse sportdeelname naar leeftijd onder 12- tot 80-jarigen over de afgelopen zestien jaar weer. De opvallendste resultaten:

  • 65-plussers zijn de afgelopen jaren steeds meer wekelijks gaan sporten. 40 procent van de 65-plussers deed van 2013 tot 2016 aan sport (van 2001 tot 2004: 30 procent).
  • Hoewel jongeren van 12 tot 20 jaar nog steeds tot de sportiefste Nederlanders horen, is hun deelname sinds 2001 met 7 procent teruggelopen.

Lees hier over een onderzoek naar de voorkeuren voor sportdeelname

Afname jongeren

Waar in de periode 2001-2004 78 procent van de jongeren wekelijks sportte, is dat in de periode 2013-2016 afgenomen tot 71 procent. Het is onduidelijk wat de redenen hiervoor zijn. Een sterke toename van bijbanen kon niet worden aangetoond. Mogelijk is de opkomst van sociale media van invloed op de sportdeelname, maar ook dit is nog niet onomstotelijk aangetoond.

Lees hier meer over nieuwe trends in sportdeelname

Toename ouderen

Een verklaring voor de stijgende sportdeelname bij ouderen is dat de nieuwste generaties ouderen, in tegenstelling tot voorgaande generaties, met sport zijn opgegroeid. Daarnaast neemt bij ouderen het opleidingsniveau toe. Uit eerdere onderzoeken weten we dat een hoger opleidingsniveau van invloed is op de sportdeelname.

De deelnamecijfers bij de leeftijdsgroep 20 tot 65 jaar zijn relatief stabiel. Zoals valt te verwachten daalt de sportdeelname naarmate men ouder wordt.

Meer lezen:

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.