Sluiten

JOGG biedt jongeren gezonde keuze

Artikel

Publicatiedatum 17 januari 2016

Eén op de zeven kinderen is te zwaar. Dat heeft alles te maken met de wereld om hen heen. Het programma Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) stimuleert dat kinderen opgroeien in een gezonde omgeving, waardoor een gezonde leefstijl normaal wordt. Met een gezond gewicht tot gevolg.

Meerdere jongeren met overgewicht
(Foto: Kenniscentrum Sport)

Kinderen groeien op in een omgeving die uitnodigt tot veel eten en weinig bewegen. De zogenoemde obesogene omgeving, die overgewicht in de hand werkt. Druk verkeer belemmert buiten spelen of zelf naar school fietsen. De hele dag kunnen kinderen zich vermaken met de televisie of computer. Overal zijn snacks en snoep te koop, ook op school en op het werk. Dat maakt gezond leven niet gemakkelijk.

Een uitgangspunt van het programma Jongeren op Gezond Gewicht is dat de jeugd op gewicht krijgen een gedeelde verantwoordelijkheid is. Het programma steunt op publiek-private samenwerking. Zo werken de regionale overheid en het bedrijfsleven mee, maar ook organisaties als NOC*NSF, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en Kenniscentrum Sport. Sport, bewegen en voeding zijn speerpunten bij het streven naar een samenleving waarin structureel aandacht bestaat voor een gezonde leefstijl. Extra aandacht gaat uit naar achterstandswijken, waar soms één op de drie kinderen te dik is. Bijna honderd gemeenten hanteren op het moment de JOGG-aanpak. Voorbeelden van campagnes:

Jongeren aan het voetballen
(Foto: Kenniscentrum Sport)
  1. DrinkWater. Voor kinderen zijn frisse, zoete drankje vaak de norm. Met de landelijke campagne DrinkWater wordt waterdrinken weer de normaalste zaak van de wereld. Door themaweken, voorlichting en beleid ontdekken kinderen dat water drinken lekker, gezond en zelfs leuk is. Ook wordt de omgeving van het kind gestimuleerd om verleidingen zoveel mogelijk te beperken.
  2. Gratis Bewegen: Gewoon doen! Deze campagne laat jongeren zien dat je voor wat extra beweging helemaal geen duur sportschoolabonnement nodig hebt. Bewegen kan altijd en overal, en is vaak nog leuker ook. Met een landelijke tv­-commercial en veel lokale interventies worden jongeren geïnspireerd om vaker te bewegen.
  3. De Gezonde Sportkantine. Een gezond aanbod in sportkantines is lang niet altijd gebruikelijk. Toch vinden de meeste sporters dat ze hier iets gezonds moeten kunnen kiezen. Daarom doen meer dan vierhonderd verenigingen mee met De Gezonde Sportkantine.
  4. De Gezonde Werkvloer. Vanaf 16 jaar beginnen veel jongeren met een bijbaantje. De Gezonde Werkvloer is gericht op werkgevers van jongeren. Ze krijgen hulp bij het aanbod in de kantine gezonder maken en een gezonde leefstijl stimuleren.
  5. Gezond op school. Scholen en hun leveranciers van voedingsmiddelen aan scholen hebben een verantwoordelijkheid bij het stimuleren van een gezonde leefstijl. JOGG richt zich met het akkoord Gezonde Voeding op Scholen op de leveranciers. Het Voedingscentrum helpt scholen met het programma Gezonde Schoolkantine hun voedingsaanbod gezonder te maken.
Volwassenen en kinderen aan het bewegen
(Foto: Kenniscentrum Sport)

Aansluiten bij JOGG? Ben je als gemeente geïnteresseerd in de JOGG-aanpak? Neem gerust contact op. Wil je als bedrijf, zelfstandige professional of burger meedoen? Bekijk dan welke gemeenten zich al hebben aangesloten en kom in contact met de JOGG-beweging bij jou in de buurt.

Meer lezen? Vind publicaties over JOGG in de Kennisbank Sport en Bewegen.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.