Sluiten

Jella-Rike (10) en Imme zeilen met hun Gangmaker naar de overwinning

Blog

Publicatiedatum 11 juli 2014

Op haar zevende begon Jella-Rike (10) met zeilen. Haar vader zeilt ook en met een boot aan de steiger in de achtertuin, lijkt zeilen inderdaad een logische sportkeuze. Nu liggen ze met hun moederschip vaak waar Jella-Rike wedstrijden zeilt en overnachten ze daar. Echt een way of life. Moeder Margriet wacht ons op bij de pont naar het Starteiland van Sneek als we een dagje komen kijken bij een zeilwedstrijd.

Zondagochtend, 10.00 uur. De Zomerwedstrijden van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek staan op het programma voor de Flitsclub. De Flits is een tweepersoons zeilbootje voor kinderen tot ongeveer 18 jaar. Jella-Rike en haar zeilmaatje Imme zijn net het water opgegaan voor de eerste start. Maar als snel blijkt dat de wedstrijd wordt uitgesteld. Er is te weinig wind! En zo maken we meteen kennis met de wispelturigheid van de zeilsport.

Al peddelend komen de Flitsen vervolgens in de leukste kleuren en met aansprekende namen als Appeltje van Oranje, High Five en Hoi, het kleine haventje van het Starteiland binnen varen. En daar is ook de Gangmaker waarin Jella-Rike als fokkenist het voorste zeil bedient. Ouders trekken de bootjes de kant op terwijl kinderen handstandjes oefenen om de tijd te doden.

10.30 uur. Wanneer zou de wind aantrekken? De kinderen moeten nu wachten tot het startschip de rood-witte vlag laat zakken. Het teken dat de wedstrijd over een half uur hervat zal worden. Ik zit steeds onrustig naar die vlag te turen, maar Jella-Rike vertelt ondertussen honderduit over haar passie: het zeilen.

Een keer in de week traint ze in haar eigen eenpersoonsboot, een Optimist. Toen ze een seizoen gezeild had, werd ze gevraagd om mee te zeilen in de Flits en nu combineert ze beide boten. Net als ze vertelt dat ze ’s morgens al om half zeven moest opstaan voor de zeilwedstrijden, klinkt een enorme toeter vanaf het startschip. Het hele terras veert op en Jella-Rike laat haar cassis staan om snel haar zeilpak weer aan te trekken. ‘Dit betekent Volg mij‘, roept ze, en weg is ze.

Van start

11.30 uur. De wind is inderdaad toegenomen en de meiden zitten weer in de Gangmaker. Ze zeilen achter het startschip aan naar de startlijn aan de overkant van het Sneekermeer. Dat werd dus bedoeld met Volg mij. Moeder Margriet neemt ons in een soort speedboot, gecharterd van vrienden, mee het meer op. Verbaasd kijken we naar het gekrioel van al die bootjes. Er starten meerdere klassen van verschillende boottypes na elkaar. Hoe weten die kinderen van tien jaar wanneer ze moeten starten en waar ze naartoe moeten zeilen?

12.00 uur. Margriet legt uit dat de verschillende vlaggen op het startschip aangeven over hoeveel minuten welke klasse start. En dat de kinderen een starthorloge hebben en een kaartje aan boord. Hierop staat precies welke boeien ze voor deze wedstrijd moeten ronden.

Een toeter klinkt weer en daar gaan ze. Niet goed. De Gangmaker was te vroeg over de startlijn en ze moeten terug. Als een na laatste ronden ze de eerste boei. Wel een schitterend gezicht, al die bootjes die voor de wind, met de zeilen voluit langs onze boot komen varen.

14.00 uur. Wat een tactisch inzicht! ‘Door een paar hele goede slagen op de laatste twee rakken, lagen we zomaar eerste!’, jubelt Jella-Rike. En inderdaad: ze wonnen de wedstrijd. Goed voor het klassement. De tweede ingeplande wedstrijd is door het uitstel van de eerste afgelast. De ouders vinden dat niet heel erg. De Flitsen worden afgetuigd en iedereen stapt weer aan boord van de moederschepen. Nu zijn ze tenminste op tijd thuis voor de achtste finale van het Nederlands elftal! Want met zeilen weet je het maar nooit. Ahoy!

Meer bijzondere sporten zoals zeilen voor kinderen

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.