Sluiten

Je kind loslaten en risico’s laten nemen

Artikel

Publicatiedatum 10 november 2014

Veel ouders hebben de neiging hun kind te beschermen en boven alles veilig te houden. Logisch. Maar het is net zo belangrijk dat we leren om onze kinderen de ruimte te geven om risico’s te nemen.

Het gaat daarbij niet om risico’s die tot ernstige blessures kunnen leiden. Je kind ervan weerhouden om uit het zolderraam op het dak te klimmen, kan inderdaad geen kwaad. Waar het om gaat, is de vraag ‘kan ik dit wel?’. Een klein element van risico, zet je kind aan creatief te denken.

Plezier in risicovolle activiteiten

Kinderen hebben, volgens Reg Bolton, meer plezier in risico’volle’ activiteiten. Het nemen van kleine risico’s betekent dat je kind buiten zijn of haar zogenoemde comfort zone treedt en daardoor zowel emotioneel als fysiek wordt uitgedaagd.

Je kind leert zo om te gaan met verschillende situaties en zelfstandig oplossingen te vinden voor problemen.

Dit zijn vaardigheden waar je kind ook later nog veel plezier van zal hebben.

Lees meer

Bron

De informatie voor dit artikel is afkomstig van de website Active for Life en is oorspronkelijk geschreven door Christian Hrab. Active for Life is een niet-commerciële organisatie die zich wijdt aan het helpen van ouders bij het opvoeden van blije, gezonde en motorisch vaardige kinderen. Bezoek voor meer informatie en artikelen de website.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.