Sluiten

Iyengar versus Hatha yoga

Artikel

Publicatiedatum 7 juni 2017

Voor wie dacht dat yoga ‘gewoon yoga’ is: oh nee, er zijn vele vormen. Twee wellicht minder bekende stromingen binnen yoga zijn Iyengar en Hatha. Bij de eerste ligt de nadruk op het lichaam, bij de tweede op de geest.

Iyenar en Hatha yoga zijn bepaald geen vormen van power yoga. Verwacht geen hoge hartslag of zwaar vermoeide spieren. Deze stromingen hebben hun eigen voordelen.

Oorsprong

B.K.S. Iyengar
B.K.S. Iyengar
Foto: BKS Iyengar Yoga Center

Iyengar yoga is gebaseerd op, jawel, de leer van B.K.S. Iyengar: een leerling van T. Kirshnamacharya, grondlegger van Vinyasa en Ashtanga yoga. Iyengar overleed enkele jaren geleden (2014) op 95-jarige leeftijd. Zijn meest bekende werk is zijn boek Light on Yoga (1966), waarin hij zijn yogafilosofie bespreekt, maar dat ook fungeert als handboek voor een scala aan yogahoudingen. Het is hét handboek voor elke serieuze yoga beoefenaar, omdat het de juiste lichaamshouding van elke pose tot in detail beschrijft.

>Hatha komt van het Sanskriet en betekent zon (Ha) en maan (Tha). Hatha is een ontwikkeling van Raja yoga, dat ook wel als het klassieke yoga wordt gezien. Ook Hatha wordt op zijn beurt beschouwd als de originele yogavorm en veel andere vormen van yoga zijn hier dan ook op gebaseerd. Hatha yoga kent geen specifieke oprichter. Het 15e eeuwse boek de Hatha yoga pradipika, geschreven door Swami Swatmarama in het Sanskriet, is het eerste bekende geschreven werk waarin Hatha yoga wordt beschreven.

Bij Hatha yoga draait het om tegenstellingen. Ademhaling staat centraal. Traditioneel waren controle en het samenkomen van verschillende energieën (chakras) in het lichaam hierbij erg belangrijk. Er werd als het ware een brug geslagen tussen de werkelijke en spirituele wereld. Mantra’s, het zingen van delen van de yoga sutras, en meditatie speelden hier dan ook een belangrijke rol. Inmiddels is Hatha yoga sterk verwesterd en zijn veel van de aspecten die van Hatha een echte lifestyle maakten, niet meer terug te vinden.

Kenmerken van Iyengar en Hatha yoga

een vrouw in yoga houding op de bovenste foto zonder en de onderste foto met hulpmiddel
De hulpmiddelen bij Iyengar yoga helpen je om een goede houding aan te nemen in poses die veel flexibiliteit vergen. (foto: Kenniscentrum Sport)

Iyengar yoga focust op lichaamshouding. Net als bij Ashtanga yoga, ligt het tempo van deze lessen daarom laag. Dit geeft docenten (en gevorderde studenten) de tijd om de lichaamshouding in verschillende yogaposes waar nodig aan te passen. Ook worden er in Iyengar-lessen veel hulpmiddelen gebruikt: blokken, doeken en banden helpen je om precies de juiste houding aan te nemen.

Nu veel van de spirituele achtergrond van Hatha yoga is verdwenen (in het westen), is ‘moderne Hatha yoga’ behoorlijk anders dan wat we in eerste instantie beschreven. Net als bij andere vormen van yoga, staan asana’s en ademhaling centraal. Sommige docenten zullen nog wel meditatie toepassen in hun les, maar ook dit is geen standaard. De lessen zijn rustiger dan Vinyasa, maar actiever dan Yin. De exacte invulling van de les, qua opbouw en houdingen, kan enorm variëren. Wel is er één rode draad: bij Hatha yoga vloeien de verschillende houdingen niet in elkaar over. Elke houding staat los van de volgende. Het tempo van een les ligt daardoor relatief laag.

Voor wie?

een vrouw holt haar rug met behulp van een yoga blok
Het gebruik van een yogablok bij Iyengar yoga opent de schouders (Foto: Kenniscentrum Sport)

Iyengar: voor wie..

  • begint met yoga
  • via yoga wil werken aan nek- of rugklachten
  • al een tijd yoga beoefent maar zijn/haar houding wil perfectioneren
  • het fijn vindt om veel feedback en begeleiding te krijgen

 

Hatha: voor wie..

  • net begint met yoga
  • de voorkeur geeft aan een wat lager tempo
  • ook de spirituele kant van yoga wil verkennen (kies hierbij dan dus wel een studio/docent uit die dit aspect nog mee neemt in zijn/haar lessen)
  • zich niet druk maakt over de perfecte uitvoering van asana’s
  • graag thuis yoga wil beoefenen

Omdat de houdingen bij Hatha yoga statisch zijn en individueel worden behandeld, in plaats van als onderdeel van een flow, is het een goed startpunt als je nog helemaal niet bekend bent met yoga. Hatha yoga vergt (voor beginners) relatief weinig kracht, uithoudingsvermogen en balans. Een goed opstapje, als het ware, om jezelf voor te bereiden op intensievere vormen van yoga.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.